18 Decembrie 2013

In orase sunt cu 1 milion mai multe conexiuni de internet fix decat la sat



In Romania erau 3,8 milioane de conexiuni de internet de banda larga la puncte fixe la finalul primului semestru al anului, mai mult cu 6,7% fata de decembrie anul trecut, insa aproape dintre acestea sunt in zona urbana, conform datelor raportate de cei 844 de furnizori de internet si publicate de ANCOM .

Astfel, din totalul de 3,8 milioane de conexiuni, aproape un milion de conexiuni erau instalate in mediul rural, la jumatatea acestui an, in timp ce, in mediul urban, erau instalate 2,8 milioane de conexiuni.

Pe de alta parte, numarul de conexiuni de internet broadband instalate persoanelor fizice a crescut in perioada analizata cu aproximativ 8%, atingand valoarea de 3,5 milioane, in timp ce conexiunile instalate persoanelor juridice au inregistrat o scadere de 2,3%, pana la valoarea de 0,33 milioane.

In comparatie cu sfarsitul anului 2012, rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe la 100 locuitori este de 18,8%, in crestere cu 1,2%, in timp ce rata de penetrare la 100 gospodarii a crescut cu 3%, pana la aproape 46%.

In ceea ce priveste infrastructura de acces la utilizatorul final, cele mai importante cresteri semestriale in valori absolute le-au inregistrat conexiunile care utilizeaza cablu UTP/FTP (o crestere cu 200 de mii conexiuni, pana la 2,2 milioane conexiuni).

Conexiunile furnizate prin cablu coaxial au inregistrat o scadere cu 100 de mii conexiuni, pana la 0,4 milioane conexiuni, in timp ce conexiunile care utilizeaza fire metalice torsadate au avut o evolutie constanta in ultimele semestre, inregistrand o valoare de 1 milion conexiuni.

Totodata, numarul conexiunilor care folosesc tehnologia FTTx continua tendinta de crestere accentuata. Astfel, din totalul conexiunilor de acces la internet in banda larga furnizate la puncte fixe, 3,7 milioane de conexiuni (97,6%) folosesc aceasta tehnologie.

Tehnologia FTTx utilizeaza fibra optica pana la domiciliul utilizatorului final sau pana la un punct din apropierea acestuia, accesul fiind realizat prin intermediul altor suporturi (de exemplu, cablu coaxial, radio, cablu UTP/FTP, fire metalice torsadate de cupru), ceea ce face posibila oferirea unor viteze ridicate de transfer al datelor.



Citeste si