Numarul de conexiuni de acces fix la internet in banda larga a crescut anul trecut cu 7,9%, la 3,5 milioane, rata de penetrare la 100 locuitori ajungand 18,6%, cu 1,4 puncte procentuale mai mult fata de anul precedent, potrivit datelor ANCOM.
"Atat numarul de conexiuni de acces la internet in banda larga la puncte fixe instalate persoanelor fizice, cat si cele instalate persoanelor juridice au crescut in anul 2012 cu 8%, astfel ca la sfarsitul anului 2012 se inregistrau 3,2 milioane de conexiuni instalate persoanelor fizice si 0,34 milioane instalate persoanelor juridice. In comparatie cu sfarsitul anului 2011, rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe la 100 locuitori este de 18,6%, in crestere cu 1,4 puncte procentuale, in timp ce rata de penetrare la 100 gospodarii a crescut cu 3,3 puncte procentuale, pana la 45,2%", se arata intr-un comunicat al ANCOM.

Din totalul de 3,5 milioane de conexiuni, aproape 0,9 milioane de conexiuni erau instalate in mediul rural la sfarsitul lui 2012, in urcare cu 22,2% fata de anul 2011, scrie Mediafax.

De asemenea, un numar de 2,67 milioane de conexiuni erau instalate in mediul urban, in crestere anuala cu 3,9%.

"In ceea ce priveste infrastructura de acces la utilizatorul final, cele mai importante cresteri anuale in valori absolute le-au inregistrat conexiunile care utilizeaza cablu UTP/FTP (o crestere cu 166 mii conexiuni, pana la 2,0 milioane conexiuni), conexiunile care utilizeaza cablu coaxial (un avans cu 41 mii conexiuni, pana la 0,45 milioane conexiuni) si conexiunile care utilizeaza fire metalice torsadate (o crestere cu 28 mii conexiuni, pana la 1 milion conexiuni)", se spune in comunicat.

Datele ANCOM arata ca, din totalul conexiunilor de acces la internet in banda larga furnizate la puncte fixe, un numar de 3,15 milioane de conexiuni (88,9%) au l;a baza tehnologia FTTx, care utilizeaza fibra optica pana la domiciliul utilizatorului final sau pana la un punct din apropierea acestuia, accesul fiind realizat prin intermediul altor suporturi (de exemplu, cablu coaxial, radio, cablu UTP/FTP, fire metalice torsadate de cupru), ceea ce face posibila oferirea unor viteze ridicate de transfer al datelor.

Conform datelor raportate de furnizorii de telefonie fixa, anul 2012 a adus scaderi atat in ceea ce priveste numarul de linii de acces (-5,4% fata de anul 2011, pana la 4,43 milioane de linii), cat si la nivelul numarului de abonati (-0,6% pana la 4,01 milioane de abonati).

O linie de acces este, in fapt, asa-numitul „post telefonic” instalat, in timp ce un abonat este persoana fizica sau juridica ce a incheiat un contract cu furnizorul de servicii, pentru una sau mai multe linii de acces.

Ca urmare a scaderii numarului de linii, rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de locuitori scade usor pana la 23,2%, iar rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodarii scade, de asemenea, la 53,6%.

"Traficul realizat de catre utilizatorii finali prin intermediul retelelor publice fixe de telefonie continua sa scada si in anul 2012 cu 8,8% anual, ajungand la 5,4 miliarde minute. Traficul de voce in retelele fixe proprii a inregistrat o scadere anuala de 17% (pana la 2,9 miliarde de minute), in timp ce traficul catre alte retele fixe, catre retelele mobile si catre international a inregistrat cresteri cu 3,6% (pana la 1 miliard de minute), respectiv cu 4,2% (pana la 1,2 miliarde de minute) si cu 1,4% (pana la 284 milioane minute)", se mai arata in comunicat.

Potrivit ANCOM, in anul 2012 s-a vorbit la telefonul fix, in medie, o ora si 40 de minute pe luna, mai putin cu 6 minute fata de anul 2011, in timp ce durata medie a unui apel a urcat usor, cu 0,5%, la 3 minute si 13 secunde.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri