Un patent publicat recent ofera o dovada in plus ca Google dezvolta un motor de cautare activat vocal
Patentul No. 7027987, inscris de Google, prezinta "o interfata vocala pentru motoarele de cautare. Prin utilizarea unui model lingvistic, a unui dictionar fonetic si a modelelor acustice, un server genereaza o lista de ipoteze sau de cuvinte".

Desi patentul a fost publicat marti, aplicatia a fost facuta in februarie 2001, ceea ce indica faptul ca Google are proiectul in dezvoltare de mai mult timp.

O demonstratie a Google Voice Search s-a aflat pe Google Labs, site-ul Google pre-beta-test, pentru mai bine de un an. Craig Silverstein, director de tehnologie in cadrul Google, a spus intr-un interviu in 2004, ca Google are in vedere o interfata vocala.

Insa miercuri, un purtator de cuvant al Google a declarat ca se da prea multa importanta publicarii patentului. "Noi inscriem aplicatii patent pentru o multime de idei ale angajatilor nostri", a spus Barry Schnitt. "Unele idei sunt materializate in produse sau servicii, altele nu." Google Voice Search, aflat inca pe Google Labs, permite utilizatorilor sa apeleze Google prin telefon.

Desi demo-ul de pe pagina Web a fost inactiv cand CNET News.com a incercat sa-l testeze, instructiunile prezentate pe site arata cum functioneaza sistemul: Utilizatorul suna la un numar de telefon al Google, unde i se cere se mentioneze cuvintele cheie. Dupa un minut, sunt returnate rezultatele, iar, in demo, utilizatorul deschide un link care duce la aceste rezultate. Intr-o aplicatie reala, rezultatele vor fi trimise pe un telefon mobil sau un sistem in-car. Cel mai probabil, aplicatia se va adresa telefoanelor mobile.

Google nu este singura care lucreaza in acest domeniu. O alta interfata vocala a fost lansata in mai 2005 de o echipa condusa de Dr. Meirav Taieb-Maimon de la Ben-Gurion University of the Negev din Israel. Sistemul lor de Internet activat vocal functioneaza pe baza unui software de conversie vorbire-in-text numit Maestro.

Maestro converteste cererile de cautare vocale in text trimis unui motor de cautare, returnand rezultate audio.



Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri