27 Martie 2006

Dell achizitioneaza Alienware

Dell a fost de acord sa achizitioneze producatorul de PC-uri pentru jocuri Alienware, intr-o achizitie mai putin obisnuita menita sa imbunatateasca lantul de distributie al Alienware si sa cresca prezenta Dell in randul entuziastilor PC.

Termenii financiari ai tranzactie nu au fost dezvaluiti. Alienware va opera ca o subsidiara a celui mai mare producator mondial a de PC, potrivit lui Nelson Gonzales, chief executive officer al Alienware. Desi Gonzales se va subordona lui Jim Schneider, chief financial officer al Dell, compania va opera separat de Dell.

Tranzactia ar trebui sa se finalizeze in aproximativ 30-45 zile.
Cel putin pentru inceput, nu va exista o comercializare combinata a produselor celor doua companii pe site-urile lor. Insa in timp, unele produse ce poarta brandul Dell care nu sunt vandute de Alienware, precum monitoare, ar putea fi vandute pe site-ul Alienware.
Achizitia ii da posibilitate companiei de a aborda profitabila piata a PC-urilor de jocuri high-end.

Alienware a avut in vedere marirea capitalului social printr-o oferta publica, insa a ajuns la concluzia ca achizitia sa de catre Dell ii va permite sa obtina mai multi bani si sa profite de lantul de distributie al Dell si de experienta sa.

De fapt, este bine cunoscut faptul ca unii analisti, dupa aparitia zvonurilor ca Dell va cumpara Alienware, si-au exprimat convingerea ca achizitia unei companii precum Alienware nu este de bun augur pentru Dell. Alienware este specializata in designuri exotice si sisteme colorate care necesita mai mult timp pentru a fi construite decat blocurile standard utilizate de multe PC-uri Dell.

Insa eficienta Dell nu va fi afectata de procesul de productie al Alienware, a spus Gonzales. "Nu vom sacrifica designul unui produs de dragul eficientei", a spus acesta.

Alienware va continua sa ofere PC-uri care utilizeaza procesoare atat de la Advanced Micro Devices cat si de la Intel. Desi Dell are o intelegere exlusiva cu Intel, aceasta nu va afecta relatia Alienware cu ambii producatori de procesoare.

Analistii au fost sceptici in ceea ce priveste tranzactia, dupa aparitia zvonurilor, iar unii au ramas in continuare sceptici.
"Inca cred ca este o idee proasta", este parerea analistului Stephen Baker de la NPD Techworld. Clientii Alienware cumpara produsele acesteia in parte datorita imaginii sale de companie concentrata pe tehnologie care intelege necesitatile gamerilor de top, in timp ce Dell este vazuta de acei clienti ca si un furnizor pentru companii.
Desi Gonzales a spus ca Alienware va opera separat si nu va promova Dell pe site-ul sau, "clientii Alienware sunt destul de inteligenti sa inteleaga" ca Dell va detine compania, a spus Baker.

Afacerea ar putea insemna si ca Dell si-a regandit strategia consumer PC, este de parere analistul Roger Kay, de la Endpoit Technologies Associates. Compania a depus un efort considerabil in construirea liniei sale XPS de desktop-uri si notebook-uri high-end pentru gameri si entuziastii multimedia. Acum se pare ca aceste sisteme concureaza cu Alienware in anumite arii.

Alienware vinde PC-uri foarte puternice si foarte scumpe pentru piata de top a jocurilor. Dell, pe de alta parte, si-a creat o puternica identitate in randul jucatorilor ocazionali care isi doresc un PC bun dar nu doresc sa plateasca preturile Alienware. Ambele companii au incercat recent sa atraga jucatorii aflati intre cele doua grupuri, Alienware avand succes, a spus Kay. Nu este clar inca cum vor continua aceste aceste strategii.



Citeste si