22 Iulie 2011

Nokia a incheiat trimestrul al doilea in pierdere



Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume dupa volumul vanzarilor, a inregistrat o pierdere neta de 492 milioane euro in trimestrul al doilea, insa profitul operational al activitatilor de baza a depasit toate estimarile, propulsand actiunile companiei.

Profitul operational de baza ("underlying") a scazut cu 41%, la 391 milioane euro, de la 660 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut. Analistii intervievati de agentia Reuters au inaintat insa estimari cuprinse intre 35 milioane euro si 285 milioane euro, rezultatul raportat de Nokia depasind toate asteptarile, scrie Mediafax.

Actiunile companiei au crescut cu 7% pana la ora 10:50 GMT (13:50 ora Romaniei).

Nokia a vandut 16,7 milioane de smartphone-uri in perioada analizata, pierzand prima pozitie in topul producatorilor de telefoane "inteligente" in favoarea Apple, care a vandut in acelasi interval 20,3 milioane de iPhone-uri.

Compania finlandeza a inventat smartphone-ul in 1996, cand a lansat primul model Communicator, insa nu a reusit sa aduca in ultimii ani inovatii suficiente pentru a rezista asaltului rivalilor ca Apple, Research In Motion BlackBerry sau Samsung si ceilalti producatori de telefoane cu sistem Google Android.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, si-a agatat toate sperantele de revenire pe piata smartphone de lansarea telefoanelor cu sistem de operare Microsoft, insa acestea vor ajunge pe piata cel mai probabil in ultima parte a acestui an.

Pretul actiunilor Nokia s-a injumatatit din februarie, cand a anuntat parteneriatul cu Microsoft, investitorii temandu-se ca grupul finlandez va pierde mult prea multa cota de piata pana la lansarea smartphone-urilor cu sistem de operare Windows pentru a mai putea reveni in pozitia de lider.

Vanzarile nete ale Nokia au scazut in trimestrul al doilea cu 7%, la 9,27 miliarde euro, iar compania a inregistrat o pierdere neta de 492 milioane euro, fata de un profit net de 104 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut.

In primul semestru, vanzarile Nokia au urcat usor, la 19,67 miliarde euro, iar profitul net de 279 milioane de euro din intervalul corespunzator al lui 2010 s-a transformat intr-o pierdere de 261 milioane euro.

Nokia detine o fabrica de telefoane mobile si in Romania, la Jucu, judetul Cluj.



Citeste si