Criza economica care a afectat intreaga industrie IT&C a dus la scaderea in ultimii doi ani cu 34% a profitului net inregistrat de afacerile din acest domeniu, potrivit unui studiu al Institutului pentru Tehnica de Calcul (ITC).
Rata profitului net pe intreaga industrie IT&C s-a redus de la 8,8% la 6,1%, iar profitul net pe angajat a coborat de la 5.035 euro la 3.550 euro.

Astfel, companiile din domeniul IT&C au inregistrat o cifra de afaceri de 8,82 de miliarde de euro* si un profit total de 411 milioane de euro.

“Reducerile au provenit din sectoarele de servicii, mai ales din telecomunicatii (-22%), unde cheltuielile de personal nu au tinut pasul cu scaderea veniturilor, in timp ce in sectorul hardware s-a inregistrat o cresterea puternica, dar pornind de la valori scazute”, explica oficialii ITC.

Evolutia afacerilor si a profitului net intre 2008 si 2010*:



Domeniul telecomunicatiilor a inregistrat cea mai mare reducere a profitabilitatii, anul trecut operatorii telecom avand un profit net total de 220 de milioane de euro, la jumatate fata de 2008.

Pentru anul 2010, majoritatea companiilor din telecom nu au oferit date despre profitabilitate, cu exceptia Romtelecom si Cosmote.

Rata profitului net consolidata a scazut la 6,8% in 2009 si 5,6% anul trecut, la un sfert din maximul 21,3% din 2005. Pe de alta parte, cifra de afaceri a industriei a fost de circa 3,97 miliarde de euro in 2010.

In acelasi timp, profitul net per angajat a scazut de la 8.310 euro in 2008 la 5.194 euro in 2010. Cele mai profitabile companii din domeniu sunt Orange si Vodafone Romania, primii doi operatori telecom de pe piata locala.

In anul 2009, ultimul pentru care sunt disponibile toate datele de profitabilitate, doar o treime din cele peste 3.000 de companii din domeniu au terminat anul pe plus, restul inregistrand pierderi.

Principalul factor care a dus la diminuarea profitului, dar si a veniturilor a fost micsorarea continua a preturilor la servicii telecom, in contextual in care operatorii au fost nevoiti sa continua investitiile in retea si noi servicii.

“Spre deosebire de multe alte sectoare, in telecomunicatii cheltuielile de capital au ponderea cea mai mare in structura valorii adaugate. Astfel, profitul net este critic pentru ca acesta constituie sursa de finantare a investitiilor sau de rambursare a creditelor contractate pentru investitii. Firmele cu pierderi substantiale in ultimii doi-trei ani au ajuns la o rata a indatorarii de peste 100% si, nu intamplator, majoritatea celor care nu au in spate grupuri internationale puternice au intrat in insolventa, au fost preluate integral sau partial de companii mai puternice”, explica oficialii ITC.

De exemplu, Romtelecom a cumparat anul acesta DTH Television Grup, companie aflata in insolventa din mai 2010, iar de curand si Atlas Telecom a intrat in reorganizare judiciara.

Marja profitului net si profitabilitatea per angajat:
In ceea ce priveste sectorul de softare si servicii
, profitul net total al sectorului a ajuns la 138 milioane de euro anul trecut, fata de 190 milioane de euro cu doi ani inainte.

Cele 15.000 de companii din domeniu au inregistrat anul trecut afaceri totale de 2,39 miliarde de euro, mai putin cu 119 milioane de euro comparativ cu 2008.

Pe de alta parte, dintre aceste firme, aproape jumatate au inregistrat pierderi anul trecut, insa dintre primele 100 de companii in domeniu, doar opt au terminat anul pe minus.

Rata profitului net a fost la 5,6% anul trecut, de peste doua ori mai mica fata de 2005, iar pofitul net pe angajat a scazut la 2.440 euro, mai putin cu 30% fata de 2008.

In schimb, dupa evolutii oscilante in anii anteriori, profiturile companiilor din domeniul hardware au inregistrat cresteri semnificative in cei doi ani de criza.

Profitul operational a fost anul trecut de 95 milioane de euro, mai mult cu 59% comparativ cu 2008, in timp ce profitul net a fost de 49 mil.euro, in crestere cu 135% fata de 2008.

“Valorile sunt relativ scazute, ceea ce este o caracteristica a sectorului in care predomina fabricile de asamblare care, in general, au marje ale profitului mici. In acelasi timp, insa nivelul profitului consolidat este coborat de pierderile greu de inteles de la.unele mari companii straine”, afirma reprezentantii ITC.

Rata medie a profitului net a urcat la 2,5% in 2009 si a scazut la 2% in 2010.

Afacerile din domeniul hardware si electronic au fost anul trecut de 2,45 de miliarde de euro, mai mult cu 981 de milioane de euro fata de 2008, cresterea fiind determinata de fabrica Nokia din judetul Cluj.

* Cifrele anului 2010 sunt calculate pe baza bilanturilor firmelor pe semestrul 1, a datelor operative din buletinele lunare INS pe intreg anul si a informatiilor comunicate de companii.


Sursa datelor: Institutul pentru Tehnica de Calcul

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri