E oficial: Microsoft a cazut de acord sa achizitioneze Skype Technologies SA pentru suma de 8,5 mld. $ in cash, in urma tranzactiei producatorul de software intrand in posesia celui mai mare serviciu de telefonie pe Internet si implicit la cei 663 milioane de clienti, scrie presa internationala, citand oficiali ai celor doua companii.

Achizitia ar putea ajuta pe Steve Ballmer, director executiv al Microsoft, sa atraga noi utilizatori de Internet si sa se apropie de Google pe segmentul de publicitate online. Achizitia realizata de Microsoft este cea mai mare, depasind-o pe cea din 2007, cand compania platea 6 mld. $ pentru AQuantive Inc.

“Miscarea aceasta ar putea propulsa activitatile Microsoft pe online”, comenteaza Paolo Pescatore, analist al CCS Insight, in Londra. “Pe segmentul serviciilor de voce online, Skype a impus standardele”, continua el.

Prin aceasta tranzactie, Ballmer incearca sa revitalizeze divizia de cautari online a companiei, care a inregistrat pierderi operationale de 700 mil. $ in trimestrul ce s-a incheiat in martie. Microsoft se afla in urma gigantului Google pe segmentele de cautari online si publicitatea aferenta, scrie Bloomberg.

“Ramane de vazut daca raspunsul problemelor Microsoft rezida in aceasta achizitie”, comenteaza Kunal Bajaj, consultant pe probleme de telecomunicatii la compania de cercetare Anaysys Mason India, din New Delhi.

In mod poate deloc surprinzator, tot Google este si cel mai mare concurent pentru Skype, prin propriul serviciu de voce Google Talk, “desi inca nu se compara la nivel de calitate”, comenteaza Leif-Olof Wallin, analist la Gartner.

“Microsoft va putea monetiza in special prin advertising, desi sunt si abonati platiti pentru Skype”, mai spune el.

Skype este o companie fondata in 2003 de Niklas Zennstrom si Janus Friis si printre investitori se numara EBay si fondurile de investitii Andreessen Horowitz si Silver Lake. Cei doi fondatori au vandut compania in 2005 pentru suma de 2,6 mld. $ catre EBay.

STIRE INITIALA (Ora 12:30)

Cele doua companii ar putea anunta marti dimineata acordul, care subliniaza ambitiile Microsoft in zona produselor si serviciilor destinate comunicatiilor mobile, unde gigantul american a ramas in urma concurentei pe numeroase segmente de piata, noteaza Mediafax.

Preluarea Skype, care merge in pierdere, nu ar avea un impact imediat asupra situatiei financiare a Microsoft, dar ar putea face mai clara ca oricand intentia companiei de a rivaliza cu Apple si Google.

Microsoft dedica tot mai multe resurse serviciilor mobile si internetului, pe masura ce importanta pietei computerelor personale, care sustine francizele de baza ale companiei, Windows si Office, este amenintata tot mai mult.

Reprezentantii Microsoft si Skype au refuzat sa comenteze informatiile. Daca negocierile se vor incheia cu un acord, tranzactia ar putea fi cea mai mare achizitie din istoria de 36 de ani Microsoft.

Alte surse apropiate situatiei au declarat anterior ca Facebook si Google incearca la randul lor, separat, sa incheie un parteneriat cu Skype.

Microsoft ofera deja servicii de video chat in cadrul Windows Live Messenger, care insa nu sunt disponibile pe platforma mobila Windows Phone 7.

Skype, care ofera servicii de conferinte si apeluri video si audio pe internet, dar si de pe internet catre linii traditionale de telecomunicatii, este deja prezent cu aplicatii pe cele mai populare platforme smartphone, Apple iPhone, BlackBerry si Android, insa nu si pe Windows Phone 7.



Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri