Asiguratorii din Uniunea Europeana mai au aproximativ doi ani pentru implementarea Directivei Europene Solvency II, ale carei prevederi intra in vigoare incepand cu data de 1 noiembrie 2012.
Majoritatea companiilor de asigurari din Europa Centrala si de Est sunt inca intr-o faza incipienta a procesului de pregatire pentru asigurarea conformitatii cu cerintele Directivei 2009/138/EC a Parlamentului European si a Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind accesul la activitate si desfasurarea activitatii de asigurare si de reasigurare, potrivit unui sondaj realizat de catre compania de consultanta KPMG.

Implementarea Solvency II este un proces amplu si complex, spune Corina Cucoli (foto sus), director in cadrul departamentului de consultanta al KPMG in Romania, care explica de ce anumiti actori ai pietei de asigurari din regiune par sa nu se grabeasca.

„Printre societatile care nu au inceput pregatirile pentru Solvency II se numara in principal filialele si sucursalele marilor asiguratori din Europa, care dezvolta o abordare la nivel de grup pentru implementarea cerintelor Solvency II. Majoritatea societatilor de asigurare din Europa Centrala si de Est sunt de talie mica si mai devreme sau mai tarziu vor adopta strategia stabilita la nivel de grup, mentinandu-se pentru moment in expectativa. In aceste cazuri, cel mai probabil eforturile de implementare sunt concentrate in statul in care este localizata societatea mama”, a declarat Corina Cucoli.

„Pe de alta parte, exista societati care opereaza independent si care, desi beneficiaza de suport minim din partea grupului si nu sunt inca supuse unor presiuni din partea autoritatilor de supraveghere, au optat pentru o abordare proactiva. Aceste societati au premize mai bune de a depasi cu succes problemele inerente ce vor aparea in procesul de implementare", a continuat ea.

In plus, exista si cateva mari grupuri locale din Europa Centrala si de Est, in principal din tari precum Cehia, Polonia si Slovenia, care fac progrese vizibile in implementarea regimului Solvency II prin forte proprii”.

Indiferent de marimea si structura societatilor de asigurare, participarea acestora la studiile anterioare de impact cantitativ („QIS”) desfasurate de CEIOPS (Comitetul European al Autoritatilor de Supraveghere in Asigurari si Pensii Ocupationale) a accelerat ritmul de desfasurare a pregatirilor pentru Solvency II. „Sondajul nostru indica faptul ca societatile care au participat la cel de-al patrulea studiu de impact cantitativ (QIS 4) sunt intr-un stadiu mai avansat al proiectul de implementare a Solvency II decat societatile care nu au luat parte la acest exercitiu”, subliniaza Corina Cucoli.

„De asemenea, societatile care au participat la QIS 4 acorda mai multa atentie anumitor aspecte ale procesului de implementare comparativ cu societatile care au participat la acest exercitiu. Din aceasta perspectiva, participarea la urmatorul studiu de impact cantitativ, QIS 5, se dovedeste a fi esentiala”, adauga ea. „Nu va fi un exercitiu usor, avand in vedere ca societatile participante trebuie sa se respecte specificatiile tehnice cuprinse intr-un document de 460 de pagini, dar in acelasi timp poate reprezenta o repetitie generala pentru momentul intrarii in vigoare a regimului Solvency II”.

In opinia Corinei Cucoli, regimul Solvency II se refera la alinierea la piata, precum si la senzitivitatea la risc si administrarea riscului. „Din acest punct de vedere, este incurajator faptul ca participantii la acest sondaj indica membrii conducerii executive si autoritatile de supraveghere din anumite tari ca fiind factorii care conduc procesul de implementare a Solvency II”.

Solvency II este un nou regim de determinare a cerintelor de capital, care va armoniza reglementarile aplicabile societatilor de asigurare din Uniunea Europeana si care tine cont de factorii de risc, ceea ce inseamna ca activele si datoriile societatilor de asigurare vor fi prezentate in bilant la valori care vor reflecta conditiile pietei.

In prezent, autoritatile de supraveghere permit societatilor de asigurare sa utilizeze formule foarte generale pentru calculul cerintelor de capital, care sunt usor de aplicat dar care nu ofera o imagine exacta a pozitiei financiare. Odata cu introducerea regimului Solvency II, asiguratorii trebuie sa implementeze un sistem mai complex, sensibil la factorii de risc, care ii va obliga sa puna deoparte active care sa le asigure capacitatea de a-si indeplini obligatiile de plata catre detinatorii de polite.

„Astfel, conform regimului Solvabilitate II, evaluarea datoriilor nu se va mai face conform unor reguli impuse prin reglementari specifice sau unor reguli contabile. Atat activele cat si datoriile vor fi evaluate pe baza regulilor impuse de piata. Asadar, ne indreptam catre reflectarea in bilant a conditiilor de piata”, a declarat directorul in cadrul departamentului de consultanta al KPMG in Romania.

„Abordarea Solvency II cu privire la cerintele de capital trebuie sa fie consecventa, necesitand intelegerea riscurilor reale dar si identificarea unor solutii de protectie impotriva acestor riscuri”.

Desigur, respectarea cerintelor impuse de regimul Solvabilitate II va costa atat timp cat si bani, dar valoarea adaugata va consta in cresterea eficientei ca urmare a trecerii la noul regim.

„Efectul secundar al implementarii este acela ca cerintele impuse de noile reglementari vor ajuta societatile de asigurare sa inteleaga mai bine castigurile si pierderile de valoare din activitatea lor, in special sub forma orientarii spre active cu un grad de risc mai redus”.

Angela Manolache (foto jos), senior manager in cadrul departamentului de consultanta al KPMG in Romania, precizeaza ca echipa de actuari si specialisti in managementul riscurilor financiare a KPMG poate asista societatile de asigurare din Romania in procesul de implementare Solvency II, inclusiv ajutandu-le sa interpreteze regulile complexe si sa selecteze informatiile importante pentru fiecare societate in parte, intrucat nu toate cerintele noului regim vor fi aplicabile tuturor entitatilor. „De asemenea, suntem pregatiti sa asistam societatile de asigurare in efectuarea studiului de impact cantitativ QIS 5”.
„Asistenta in efectuarea calculelor si in identificarea beneficiilor strategice poate genera beneficii reale pentru societate. In acelasi timp, ajustarea proceselor interne in vederea crearii unei structuri interne mai transparente poate conduce la cerinte de capital mai mici. Organizarea interna poate avea un impact direct asupra necesarului de capital, deoarece autoritatile de reglementare pot impune cerinte suplimentare de capital pentru societatile de asigurare ale caror procese interne nu sunt organizate in mod corespunzator”, a declarat Angela Manolache.

KPMG poate asista in gestionarea eficienta a unor astfel de riscuri si poate sprijini societatile de asigurare in implementarea cerintelor Solvency II pana la termenul limita stabilit pentru noiembrie 2012.

„Practic, prin acest sondaj, asiguratorii ne-au spus: Nu am facut progrese semnificative in ceea ce priveste conformitatea alinierea la noile cerinte, dar suntem hotarati sa actionam in viitor'. Asadar, angajamentul exista”, concluzioneaza Corina Cucoli.

„Cele mai mari provocari ale implementarii Solvency II sunt timpul scurt ramas si agenda foarte incarcata, in special daca se desfasoara in paralel cu alte proiecte interne”.

KPMG este o reteaua globala de firme care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau. In prezent compania dispune de un numar de peste 600 de angajati si parteneri.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri