30 Noiembrie 2005

Investitorii de pe piata futures au gasit o noua metoda de a face bani

Investitorii de pe piata futures a Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS) au adoptat, de putin timp, o noua strategie de multiplicare a investitiei, si anume arbitrajul. In acest fel, ei spera sa obtina casti guri asemanatoare cu cele de pe piata actiunilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB), fara nici un risc insa.
Mai exact, arbitrajul presupune investitii in doua piete unde se tranzactioneaza acelasi produs. Arbitrajorii cumpara acolo unde este mai ieftin si vand unde este mai scump. De exemplu, ei cumpara actiuni la BVB, piata mai ieftina, si vand la Sibiu, piata mai scumpa, pentru o scadenta mai indepartata, cu cateva saptamani sau luni.

In general, la scadenta contractului futures, preturile de pe cele doua piete sunt egale sau foarte apropiate. La lichidarea celor doua pozitii, arbitrajorul incaseaza diferenta de pret, explica Darius Cipariu, director general-adjunct al BMFMS. Iata un exemplu concret de initiativa investitionala, oferit de reprezentantul BMFMS.

De exemplu, la data de 25 noiembrie, un arbitrajor putea achizitiona 10.000 actiuni SIF 5 Oltenia la pretul de 2,46 lei/actiune si putea vinde simultan 10 contracte futures DESIF5 (echivalentul celor 10.000 actiuni cumparate la BVB), cu scadenta la 31 martie 2006, la pretul de 2,80 lei/actiune. In urma unui astfel de arbitraj, diferenta asigurata la data de 31 martie este de 0,34 lei/actiune, adica un total de 3.400 lei, indiferent cat va valora actiunea SIF 5 la data respectiva.

Investitia necesara intr-o astfel de operatiune este estimata la 24.600 lei pentru cumpararea actiunilor, 5.000 lei ca marja necesara vanzarii celor 10 contracte DESIF5 pe piata futures si circa 150 lei comisioane percepute de broker. Rezulta un profit de 3.400 lei, pentru o investitie totala de aproape 30.000 lei, pentru o perioada de circa 4 luni. Profitul net va fi de 11%, ceea ce arata un randament anualizat de circa 33%, adica de cel putin patru ori mai mult decat eventuala dobanda generata intr-un an de cei 30.000 lei. In aceeasi zi, de exemplu, titlurile Bancii Transilvania erau tranzactionate la BVB la pretul de 1,27 lei/actiune si la 1,43 lei/actiune la Sibiu pentru scadenta martie. Randamentul, pe patru luni, este de 10%, iar pe an, de 30%.

La incheierea unei astfel de operatiuni, investitorul poate opta pentru lichidarea in totalitate a portofoliului sau pentru deschiderea de noi pozitii de arbitraj pentru scadenta urmatoare, precizeaza Cipariu. In functie de perioada anului in care sunt initiate aceste strategii, la castigul oferit de diferenta de pret dintre cele doua piete se poate adauga si un eventual dividend aferent actiunilor cumparate. Asadar, prin investitii combinate pe mai multe piete se poate obtine un castig, cel putin, acceptabil, in conditii de risc foarte redus, spune directorul BMFMS.

Arbitrajul este folosit, deocamdata, de investitorii mici. Pe masura ce piata futures de la Sibiu se va dezvolta, aceste operatiuni vor fi accesibile si jucatorilor de talie mare, afirma Darius Cipariu.



Citeste si