Proprietarii imobilelor incadrate in clasa I de risc seismic vor putea incheia polita de asigurare obligatorie a locuintelor numai dupa finalizarea lucrarilor de consolidare, iar data de la care toti proprietarii trebuie sa incheie politele va fi stabilita prin ordinul presedintelui CSA, potrivit unei hotarari de Guvernul.
Guvernul a aprobat un proiect de Lege care coreleaza prevederile Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva calamitatilor cu cele ale Legii 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegere a asigurarilor, relateaza NewsIn.

”Limitam (prin acest proiect n.red.) posibilitatea de control asupra pool-ului (Poolului de Asigurare Importiva Dezastrelor) de asigurare a unor societati care fac parte din grupuri in detrimentul altora care nu fac parte din niciun grup”, a declarat ministrul de Interne, Vasile Blaga.

Ministrul a spus ca, in acest scop, este inlocuit termenul de 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cu o data ce va fi stabilita prin ordinul presedintelui CSA, de la care persoanele fizice si juridice au obligatia sa asigure imobilele impotriva calamitatilor. Prin proiectul de Lege aprobat de Guvern a fost totodata stabilita posibilitatea ca suma asigurata obligatoriu si prima obligatorie aferenta sa fie modificate anual prin ordin al presedintelui CSA, in baza unor criterii ce vizeaza suprafata si costul de inlocuire.
In prezent, a precizat ministrul, criteriul in functie de care se plateste asigurarea este materialul din care este construita casa.

Prin decizia Guvernului s-a interzis si asigurarea locuintelor din imobilele incadrate in clasa I de risc seismic, pana la receptionarea lucrarilor de reabilitare.

Guvernul va cere Parlamentului dezbaterea actului normativ in procedura de urgenta.

Potrivit Legii 260/2008, asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren si inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.

Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei, in timp ce prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B. Suma maxima ce poate fi oferita ca despagubire este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B.


Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri