1 Martie 2010

De unde a venit profitul Erste: Republica Ceha si Romania



Grupul bancar austriac Erste a obtinut in 2009 - un an de criza pe plan mondial - un profit net de 903,4 milioane euro, in crestere cu 5,1% fata de 2008, dupa ce toate subsidiarele sale din Europa Centrala si de Est, cu exceptia Ucrainei, au contribuit la castiguri.
Dintre subsidiarele Erste din Europa Centrala si de Este, cele din Republica Ceha si Romania au contribuit cel mai mult la realizarea profitului, in ciuda crizei economice ce a afectat puternic economiile emergente.

In cazul subisdiarei din Republica Ceha profitul net atribuibil bancii mama a fost de 347,4 milioane euro, iar subsidiara din Romania (Banca Comerciala Romana) a contribuit cu 73,5 milioane euro, potrivit datelor prezentate de Erste Group Bank la finalul saptamanii trecute.

Aportul BCR la profitul la nivel de concern, dupa impozitare si plata intereselor minoritare, s-a situat la nivelul de 73,5 milioane euro, cu 69,4%sub valoarea anului precedent, cand BCR a contribuit cu 240,1 milioane euro, precizeaza reprezentantii Erste Group

Subsidiara Erste din Ungaria a contribuit cu 57,9 milioane euro, cea din Croatia cu 51,3 milioane euro, cea din Slovacia cu 27,6 milioane euro, iar subsidiara din Serbia cu doar 1,4 milioane euro. Erste a inregistrat pierderi de 83,7 milioane euro in cadrul subsidiarei sale din Ucraina.

"Anul trecut a dovedit de asemenea ca tarile din Europa Centrala si de Est - in ciuda deficientelor cadrului institutional - au facut fata crizei mult mai bine decat asteptarile initiale. In ciuda crizei economice, regiunea ECE continua sa fie atractiva pentru Erste Group, datorita marjelor stabile, a cererii de credite in usoara crestere si a majorarii volumelor de depozite, in special pe segmentul de retail,” a declarat Andreas Treichl (foto stanga), directorul general al Erste Group Bank.

In 2009, Erste si-a sporit profitul operational cu 25,8%, pana la 3,77 miliarde euro, acesta fiind cel mai bun profit operational din istoria grupului.

Totusi, provizioanele de risc constituite de Erste s-au majorat cu 92% anul trecut, de la 1,07 miliarde euro la 2,07 miliarde euro.

Activele grupului Erste s-au mentinut la finalul lui 2009, la un nivel de 201,7 miliarde euro, nemodificat fara de sfarsitul anului 2008.



Citeste si