16 Decembrie 2009

O certitudine pentru piata de carduri: Cip-urile vor castiga teren in 2010



Emiterea de carduri cu cip va accelera puternic in 2010, de la 20% cat este in prezent, iar in urmatorii doi ani portofoliul de carduri al bancilor se va schimba aproape integral, a declarat directorul general pentru Romania al Visa Europe, Catalin Cretu, transmite NewsIn.
"Suntem in urma cu emiterea de carduri cu cip, unde ne-am apropiat de 20% la nivel national. In 2010 va accelera puternic emiterea de carduri cu cip, pentru ca toti marii emitenti s-au orientat catre acestea. Este greu de estimat cat va creste anul viitor, dar in vreo doi ani se va schimba aproape complet portofoliul de carduri, catre cip", a spus Cretu.

Reprezentantul Visa a precizat ca frauda pe cardurile romanesti a fost intodeauna minima, mult sub media europeana, fiind de 0,004% la finalul lui 2008.

"Odata cu 2009, cand s-a ajuns la 75% upgradare a bancomatelor cu cip, au fost inregistrate scaderi ale fraudei. Nu era nimic alarmant nici anterior, dar cipul a lovit puternic posibilitatea de a copia carduri", a explicat Cretu.

El a precizat ca, in prezent, 98% din reteaua de bancomate a fost upgradata la cip, precum si 80% dintre POS-uri (aparate pentru plata cu cardul la comerciant).

Cretu se asteapta ca in 2010 numarul de tranzactii la comerciant cu cardurile de debit sa creasca semnificativ, in timp ce cele cu card de credit ar urma sa isi revina, dar mult mai lent. In ce priveste cardurile de business, evolutia acestora va fi legata strans de evolutia economiei.

"Debitul a ramas cel mai rezilient la criza. Numarul de tranzactii la comerciant pe debit a continuat sa creasca si in acest an, in timp ce creditul a scazut puternic. In trimestrul doi au disparut peste 500.000 de carduri de credit fata de trimestrul anterior. In 2010 debitul va creste atat ca numar de tranzactii, cat si ca volum, nu doar datorita atenuarii crizei, ci si a schimbarii comportamentului de la cash la card. Creditul speram sa isi inceapa redresarea", a mai spus Cretu.

Utilizarea platilor cu cardul in Romania trebuie extinsa



Proportia platilor cu cardul in totalul tranzactiilor din Romania a ajuns in acest an la 13%, cu circa 2 puncte procentuale peste nivelul de anul trecut, a spus directorul general pentru Romania al Visa Europe, precizand ca strategia Visa pe 2010 prevede extinderea acceptarii.

"In 2009, proportia platilor cu cardul in Romania, in total tranzactii, a urcat la 13%, cu circa 2 puncte procentuale peste nivelul din 2008. In 2010 ritmul de crestere se va imbunatati, dar va fi in continuare sub avansul de pana in 2008, cand se inregistra o crestere de 3 - 4 puncte procentuale fata de anul anterior", a afirmat Cretu.

Potrivit reprezentantului Visa, strategia Visa pentru 2010 se va baza pe accelerarea ritmului de crestere a platilor cu cardul in totalul tranzactiilor, prin educarea populatiei si prin extinderea acceptarii la domenii in care platile se fac in mod obligatoriu, indiferent de situatia economica.

Visa vrea sa se axeze anul viitor pe schimbarea comportamentului populatiei, prin mesaje educationale, scopul sau fiind ca numerarul sa fie inlocuit de card.

Una dintre solutii o constituie dezoltarea retelei de acceptare in zone unde platile se fac oricum, chiar si in situatiile de criza, respectiv plata cu cardul a taxelor locale, pentru RATB, transport CFR, utilitati. "In prezent se face, in medie, o tranzactie cu cardul la doua luni. Un prim pas ar fi ajungerea la macar o plata pe luna cu cardul", a spus Cretu.

Obiectivul pentru 2010 va fi deblocarea acceparii platilor cu cardul ale taxelor locale in cele 40 de resedinte de judet plus cele sase sectoare ale municipiului Bucuresti.

In prezent, circa 27 de primarii in resedintele de judet au instalat terminale pentru plata cu cardul a taxelor locale. "Ca volum, avem deschis circa 75% din target. Marea victorie este turul trei, care accepta si realizarea de plati online. Marea dezamagire o reprezinta municipiul Iasi si sectorul 4 din Bucuresti, care nu au acceptat, inca, plata cu cardul", a spus reprezentantul Visa.

"Totodata ganditi-va ce venituri imense ar fi la buget, mai ales in primele trei luni ale anului, daca s-ar trece la plata online a taxelor", a completat el.

Plata medie cu cardul a scazut in acest an sub 40 de euro, de la 50 euro in anul anterior, in schimb numarul de tranzactii a crescut.



Citeste si