10 Decembrie 2009

Cinteza, BNR: Cresterea creditelor restante si indoielnice este dramatica



Evolutia nefavorabila a creditelor restante si indoielnice a impins bancile spre procesul de restructurare a imprumuturilor neperformante, insa tendinta acestui proces nu a fost cea asteptata de Banca Nationala.
"Cresterea creditelor clasificate ca indoielnic si pierdere este dramatica, dar cu toate acestea solvabilitatea este buna si aici se vad roadele politicii de provizionare adoptata de Banca Nationala a Romaniei in trecut. Pentru ca daca nu am fi avut aceasta politica de provizionare am fi avut mari provbleme. Politica de provizionare a creat o acumulare pe care o folosim in moment de pericol si la care am apelat pana in prezent", a declarat Nicolae Cinteza, directorul directiei de supraveghere din cadrul Bancii Nationale, in cadrul conferintei EU-COFILE organizate de BNR, ARB si Alpha Bank..

Rata riscului de credit aferenta sistemului bancar autohton a crescut la 14,19% la 30 septembrie 2009, fata de 5,28% cat era in septembrie 2008. Valoarea provizioanelor constituite de banci a ajuns la aproape 13 miliarde lei la sfarsitul lunii septembrie din acest an.

“Se observa tendinta de restructurare a creditelor pe care a inceput-o sistemul bancar, insa ea nu este la fel de accentuata la fel cum ma asteptam. Unitatile bancilor au inceput sa scada, personalul s-a redus. Convingerea mea este ca in 2010 tendinta de restructurare va fi mult mai accentuata decat in 2009”, sustine seful directiei de supraveghere din banca centrala.

Nicolae Cinteza a mai adaugat ca perioada care urmeaza o sa fie una destul de grea pentru banci si acesta este si motivul pentru care bancherii solicita implementarea standardelor internationale de contabilitate. Aceste standarde le-ar permite bancilor sa deduca valoarea colateralui din credit atunci cand se ajunge la constituirea de provizioane.



Citeste si