17 Noiembrie 2009

BNR coboara rezervele minime obligatorii la valuta de la 30% la 25%



Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis ieri, intr-o sedinta surpriza, sa coboare rezervele minime obligatorii la pasivele in valuta ale bancilor de la 30% la 25%, argumentand decizie prin "amanarea intrarilor programate de fonduri externe".
"In contextul amanarii intrarilor programate de fonduri externe, acoperirea din resurse ale pietei interne a necesarului de finantare a sectorului guvernamental in ultima parte a anului curent concomitent cu pastrarea echilibrelor macroeconomice impune adecvarea conditiilor de finantare din sistemul bancar autohton", precizeaza banca centrala, dupa sedinta neanuntata in prealabil.

Astfel, "in data de 16 noiembrie 2009, CA al BNR s-a intrunit intr-o sedinta speciala pentru a analiza implicatiile bugetare, monetare si financiare ale decalarii calendarului imprumuturilor externe prevazut pentru trimestrul IV al acestui an, in cadrul aranjamentului multilateral incheiat de Romania cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale", se precizeaza intr-un comunicat publicat de banca centrala.

Oficiali ai BNR au confirmat, pentru NewsIn, ca suma care ar urma sa fie astfel eliberata in piata este de peste un miliard de euro.

"In contextul amanarii intrarilor programate de fonduri externe, acoperirea din resurse ale pietei interne a necesarului de finantare a sectorului guvernamental in ultima parte a anului curent concomitent cu pastrarea echilibrelor macroeconomice impune adecvarea conditiilor de finantare din sistemul bancar autohton", isi motiveaza banca centrala decizia.

Totodata, decizia CA se inscrie in procesul de aliniere graduala a nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii din Romania la standardele Bancii Centrale Europene, respectiv de scadere catre nivelul din zona euro, situat in prezent la 2%.

Pe 6 noiembrie, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras 793,8 milioane euro de pe piata interna printr-o emisiune de titluri de stat cu cupon in valuta cu maturitate de 3 ani, suma ce acopera jumatatea din transa a treia de la FMI, ce trebuia sa intre in decembrie si sa finanteze deficitul bugetar pe 2009.

Este a doua licitatie de titluri in valuta din acest an, dupa ce, pe 14 august, Finantele au plasat, prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, cu maturitate la 4 ani, de 447 milioane euro, cu 49% peste nivelul anuntat initial, rata dobanzii fiind tot de 5,25% pe an.

Pe de alta parte, in iulie, MFP a imprumutat aproximativ un miliard euro de la bancile din Romania, printr-un aranjament de tip "club loan", pentru finantarea deficitului bugetar.

Fondul Monetar International a amanat acordarea celei de-a treia transe din imprumutul de 12,95 miliarde euro acordat Romaniei. Totodata, Comisia Europeana a amanat acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard euro, din imprumutul de circa 5 miliarde euro, pe o perioada de doi ani.

FMI a dat Romaniei primele doua transe din pachetul de asistenta financiara negociat, in valoare totala de 6,57 miliarde euro. A treia transa, de 1,5 miliarde euro, era programata initial pentru jumatatea lunii decembrie.

Potrivit calendarului anuntat anterior, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 5 ianuarie 2010.



Citeste si