Firmele de asigurari trebuie sa fie supuse testelor de stres, pentru a verifica nivelul provizioanelor constituite, rata solvabilitatii si a lichiditatii, spun jucatorii din piata de profil.
Testele de stres trebuie implementate mai ales in contextul in care asigurarile de viata au scazut cu 5,9% in trimestrul I, a declarat directorul general al ING Asigurari de Viata, Cornelia Coman (foto).

"Este nevoie de teste de stres, dupa ce criza mondiala a dus la o devalorizare fara precedent a activelor. Cand vorbim despre asigurarile de viata, trebuie sa vedem in ce masura provizioanele tehnice sunt adecvate. Apoi, trebuie verificat nivelul solvabilitatii, respectiv in ce masura capitalul societatii acopera cerintele, precum si rata de lichiditate", spune Cornelia Coman.

Ea a explicat ca rezultatele testelor de stres din cadrul ING Asigurari de Viata au relevat provizioane de 2,7 ori mai mari decat necesarul prevazut de legislatia in vigoare. "Am constatat ca, in ceea ce priveste solvabilitatea, capitalul propriu depaseste cu 2,5% nivelul necesar, ceea ce reprezinta o acoperire in proportie de 99,95% a cazurilor", spune Coman.

Managerul adauga ca testele de stres aplicate la nivelul ING Asigurari de Viata au luat in considerare mai multi parametri, printre care modificarea ratelor de dobanda si scaderea semnificativa a preturilor actiunilor, a ratei de mortalitate si de reziliere.

La randul sau, Mihai Bobocea, secretar general al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR), a adaugat ca rezultatele unui stres test aplicat sistemului de pensii privat din Cehia, similar celui romanesc, au avut rezultate mai mult decat pozitive. „Stres testul este de bun augur pentru cresterea transparentei si restabilirea increderii in sistemul financiar, actuala problema majora cu care sistemele de pretutindeni se confrunta”, subliniaza Bobocea, sustinut atat de Coman, cat si de Mihai Coca-Cozma, presedintele AIG Fond de Pensii.

De altfel, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) va aplica, in trimestrul IV din 2009, teste de stres pentru a verifica stabilitatea financiara a companiilor de asigurari, a declarat oficialii CSA, Tudor Balta si Doina Florescu.

Florescu a adaugat faptul ca testele vor fi efectuate odata cu studiul de impact cantitativ QIS5.

Balta a mentionat ca efectuarea testelor de stres depinde de "gradul de performanta al activitatii de management al riscului, dar si de experienta personalului".

De altfel, Banca Nationala a Romaniei a realizat teste de stres la nivelul sistemului bancar in prima parte a acestui an.

Potrivit datelor publicate de CSA, primele din asigurari generale au crescut cu 3% in primul trimestru, la 2 miliarde de lei, iar primele aferente asigurarilor de viata au scazut cu 5,9%, la 392,3 milioane de lei.

Problemele pensiilor private, solutiile cerute de jucatorii de pe piata romaneasca

Astfel, stres testele se impun si in cadrul sistemului de pensii private, care la fel ca asigurarile se confrunta cu o acuta lipsa de incredere cauzata de efectele crizei financiare mondiale.

De asemenea, ca si in cazul asigurarilor, si pensiile se confrunta cu scaderi ale valorii activelor. Pe langa devalorizarea acestora si lipsa de incredere, sistemul de pensii private din Romania se confrunta si cu alte dificultati care ingreuneaza buna functionare si perfectionarea sistemului, dupa cum au aratat specialistii in pensii.

In ceea ce priveste solicitarile adresate guvernantilor, specialistii sistemului de pensii private au explicat ca eventualele schimbari legislative ar cauza foarte multa instabilitate si ar aduce si o lipsa de credibilitate pensiilor private. „Sa nu schimbam regulile jocului in timpul jocului si sa nu se impuna prin lege garantarea peste inflatie a randamentelor fondurilor de pensii private” cer autoritatilor specialistii, pentru a evita aprofundarea efectelor negative asupra industriei pensiilor private.

„Este importanta stabilitatea si predictibilitatea sistemului, pentru ca ce ziceam ca se va intampla nu se intampla”, declara Mihai Coca-Cozma, adaugand ca adevaratul stres test pentru companiile care administreaza fondurile de pensii private este faptul ca veniturile scad, in timp ce costurile cresc peste asteptari, pe fondul masurilor luate de catre autoritati de la declansarea crizei.

Coca-Cozma a propus ca solutie la scaderea costurilor care pun presiune pe administratorii fondurilor de pensii si care vin si din garantiile multipe existente pe piata romaneasca pastrarea a 3 garantii dintre acestea si eliminarea garantiei de capital la transfer dupa modelul implementat cu scucces in Polonia; masura fiind necesara pentru a diminua costurile in vederea incurajarii pe piata de capital, singura in opinia specialistilor care poate aduce randamentele dorite pe termen lung.

Managerul a cerut sa fie administrate doar conturile participantilor, pentru a reduce costurile administratorilor. „De ce sa administram si conturile goale?”, a intrebat acesta retoric. Cozma a mai atras atentia ca numarul conturilor goale este in crestere, pe fondul inmultirii numarului de someri.

Mihai Bobocea a adaugat ca in urma cu un an administratorii fondurilor de pensii private se asteptau sa recupereze investitia facuta in pilonul II al pensiilor private obligatorii din Romania in 10 ani; acum orizontul asteptarilor pentru recuperarea investitiilor a crescut pana la 15 ani, „dupa 6 luni de masuri mai mult sau mai putin inspirate luate de autoritati”.

Reprezentantul APAPR a mai spus ca sistemul de pensii private trebuie alimentat cu contributii mult mai mari decat 2% sau chiar decat 6%. Ideea este sustinuta si de presedintele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor private care a explicat ca trebuie sa se ajunga la 6% din venitul salarial brut in 4 ani, in loc de 8 ani.

In acelasi timp, spune Bobocea, este necesara introducerea, pe termen mediu, a modelului multifond (sa se investeasca in functie de profilul de risc al participantului, a categoriei de risc din care face parte), pentru eficientizarea investitiilor.


Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri