16 Februarie 2009

Cum vad bancherii evolutia cursului valutar



Trei dintre cele mai importante banci de pe piata locala au prezentat in ultima saptamana estimari privind evolutia cursului valutar, cea mai recenta apartinand celui de-al doilea jucator din bankingul local, BRD - SocGen, care vede aproape de sfarsit tendinta de apreciere a euro in raport cu moneda nationala.

Deprecierea leului si-a consumat deja o mare parte din potential, iar cursul de schimb ar putea ajunge la 4 - 4,2 lei/euro la finalul acestui an, a declarat directorul general adjunct al BRD - SocGen, Claudiu Cercel.

"Deprecierea leului si-a consumat deja o mare parte din potential, contribuind, in acest timp, la ajustarea deficitului de cont curent. Nu inseamna insa ca nu vom mai vedea fluctuatii mai puternice de curs", a mai spus reprezentantul BRD, citat de NewsIn.

El a explicat ca, incepand cu luna septembrie a anului trecut, leul a pierdut destul de mult in fata monedei unice europene, dar aceasta evolutie a fost in ton cu contextul regional.

"Fata de septembrie 2008, leul a pierdut doar 20%, la fel ca moneda ceha, considerata mult mai stabila. Zlotul polonez s-a depreciat cu 35% in acelasi interval, iar forintul unguresc si rubla cu cate 25%", a mai spus Cercel.

Leul a atins un nivel maxim pe 22 ianuarie 2009, la un curs de referinta anuntat de BNR de 4,3127 lei/euro.

UniCredit vede o apreciere a leului in pasi treptati

Moneda nationala ar putea incheia anul la 4,50 lei/euro, in urcare de la 4 lei/euro la finalul lui 2008, iar cursul mediu de schimb din 2009 ar putea fi tot de 4,50 lei/euro in acest an, peste nivelul de 3,70 lei/euro de anul trecut, potrivit datelor publicate de UniCredit Group.

Atingerea unui curs mediu de 4,50 lei/euro in 2009 ar presupune ca leul sa se deprecieze peste acest nivel in decursul acestui an, in conditiile in care de la inceputul lunii ianuarie pana in prezent cursul a oscilat intre 4 si 4,30 lei/euro.

Analistii UniCredit mai prognozeaza in raport ca leul se va aprecia treptati, in 2010, astfel incat cursul mediu din anul viitor sa se situeze la 4,40 lei/euro, pentru ca pana la finalul lunii decembrie 2010, cursul euro sa scada la 4,30 lei.

Guvernul actual si-a proiectat bugetul de stat pe 2009 la un curs mediu de 4 lei/euro, in timp ce pentru 2010 ia in calcul un curs mediu de 4,09 lei/euro.

Raiffeisen vede un curs de 3,8 lei/euro la finele anului

Raiffeisen Bank a revizuit in urcare estimarile privind evolutia cursului de schimb in acest an, de la 3,8 lei/euro pentru decembrie 2009 in prognoza anterioara la 4,10 lei/euro pentru ultima luna a acestui an, pe fondul scaderii increderii investitorilor, potrivit unui raport publicat saptamana trecuta.

Pe 20 ianuarie, Raiffeisen aprecia ca leul va intra pe o tendinta de apreciere in lunile urmatoare, cursul urmand sa ajunga la 4,20 lei/euro in martie si la 3,80 lei/euro la finalul acestui an, desi presiunile asupra leului se vor mentine.

In noua estimare, analistii Raiffeisen vad un curs de schimb de 4,30 lei/euro in martie, ce ar urma sa scada treptat la 4,25 lei/euro in iunie si apoi la 4,20 lei/euro in septembrie, pentru ca la finalul anului moneda nationala sa fie cotata la 4,10 lei/euro, peste pragul de 4 lei/euro.

"Credem ca stabilitatea financiara este prioritatea cheie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In afara interventiei indirecte in piata valutara, BNR a controlat lichiditatea leului pe piata ca mod de limitarea a speculatiilor valutare. Acesta este un motiv important pentru care BNR nu a redus rezervele minime obligatorii (RMO) la ultima sedinta de politica monetara si probabil se va abtine sa recurga la aceasta masura si in perioada urmatoare", a explicat economistul bancii Martin Stelzeneder.



Citeste si