Investitorii care au subscris la oferta publica Vrancart, la 17 martie 2005, nu au putut sa vanda titlurile timp de patru luni, mai exact pana la data de 15 iulie a.c., cand compania a fost listata la Bursa. Daca s-ar fi vandut, totusi, in acest interval, pretul s-ar fi situat, probabil, sub valoarea nominala a unei actiuni, de 0,1000 lei/actiune, si oricum s-ar fi gasit greu un cumparator care sa achizitioneze actiuni nelistate. Brokerii sunt de parere ca societatea a ales intarzierea listarii pentru a se consuma oferta publica Flamingo International, derulata in luna iunie, si pentru a trece putin timp de la denominare.
Potrivit analistilor de la societatea de brokeraj Ieba Trust, investitorii care au subscris la oferta Vrancart (simbol piata VNC), ar fi putut cumpara, in cele patru luni, titluri financiare, care au inregistrat cel mai mare randament, din 17 martie pana la 22 iulie, si anume de 14,17%.

Cu alte cuvinte, o investitie de un miliard de lei vechi, in SIF-uri, facuta in martie, ar fi adus, in iulie, un castig de aproape 150 de milioane de lei vechi. In cazul unui portofoliu diversificat, s-ar fi putut castiga, e adevarat mai putin, si din randamentul indicelui BET, al celor mai performante zece actiuni, de 2,10%, si cel inregistrat de BET-C, de 0,38%.

Randamentul titlurilor VNC a fost de 4,66% in perioada analizata, luandu-se in calcul pretul de subscriere (0,1500 lei/actiune) si pretul de inchidere de la 22 iulie (0,1570 lei/actiune). Alte alternative de investitii, pentru cele patru luni, in afara de cele de pe piata de capital, n-ar fi adus un castig la fel de mare.

Depozitele bancare la o luna si trei luni, au inregistrat o scadere a randamentului, de la 3,96%, la 2,70%, in timp ce randamentul depozitelor efectuate pe o perioada de trei-sase luni, a fost, de asemenea, in scadere, de la 4,66%, la 3,73%.

Ratele dobanzilor aferente depozitelor bancare au inregistrat o tendinta de scadere inca de la inceputul acestui an, la jumatatea lunii martie inregistrand deja niveluri la jumatatea celor afisate de banci in luna februarie, sustine Anca Stoicescu, analist la Ieba Trust.

Potrivit aceleiasi analize, certificatele de trezorerie cu discount au inregistrat o crestere a randamentului, de la 2,27% in luna martie, la 2,36% in iunie. Randamentul obligatiunilor de stat cu dobanda a fost in usoara crestere, de la 2,3%, la 2,51%.

Avand in vedere faptul ca investitia in oferta Vrancart a fost realizata la pretul de subscriere, de 0,1500 lei/actiune, subscriitorii actiuilor VNC ar fi putut valorifica aceste titluri chiar in prima zi de tranzactionare, este de parere Anca Stoicescu.

Daca vanzarea s-ar fi facut la pretul maxim, de 0,1850 lei/actiune, randamentul obtinut ar fi fost de 23,33%, fara a fi incluse costurile de tranzactionare.

Randamentul minim, obtinut din vanzarea la pretul de 0,1640 lei/actiune, este de 9,33%.

Evolutia titlurilor VNC a fost influentata, in cele sase sedinte de tranzactionare, de doua evenimente majore, se arata in analiza societatii de brokeraj. Este vorba despre listarea holdingului de IT&C Flamingo la Bursa, incepand cu 18 iulie a.c., si aprobarea prin ordonanta guvernamentala a majorarii pragului de detinere a actiunilor SIF pana la 1%. SIF-urile au inregistrat, dupa aceea, cresteri importante ale pretului de piata.

Vrancart Adjud, producator de hartie igienica si ambalaje de carton, a inregistrat in primul semestru al acestui an un profit brut de 2,7 milioane de lei. Profitul brut, estimat de conducerea companiei, pentru tot anul 2005 se ridica la 6,86 milioane de lei. Potrivit datelor prezentate in prospectul de emisiune, societatea estimeaza pentru acest an venituri din exploatare in valoare de 71,84 milioane de lei, fara a mentiona insa valoarea previzionata pentru cifra de afaceri neta, si un profit net de 5,76 milioane de lei.


Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri