20 Octombrie 2008

Seful Aviva Europe: Avem o sansa unica pentru a cumpara actiuni



Andrea Moneta, seful operatiunilor europene ale grupului Aviva, sustine ca a venit momentul achizitionarii de actiuni pe pietele de capital, atat de catre investitorii simpli, cat si de catre fondurile de pensii, care pot cumpara mai multe actiuni decat inainte de inceputul crizei financiare.

“Fondurile de pensii din Romania vor profita de criza financiara si vor crea o strategie pe termen lung, pentru urmatorii 20-25 de ani. Nu cred ca pretul actiunilor se va duce mai jos decat nivelul din prezent, astfel incat criza financiara creeaza oportunitati pentru investitori”, a declarat seful Aviva Europe, in cadrul unei intalniri cu presa de business din Romania.

In opinia sefului Aviva Europe, “plasa de protectie” a pietei de pensii private din Romania in fata crizei financiare este reprezentata de faptul ca sistemul se afla abia la inceput si ca dimensiunea lui nu este foarte mare pentru a suferi de pe urma contextului international.

Moneta, in varsta de 43 de ani, ocupa de la 1 iulie functia de CEO al Aviva Europe. Cu o vasta experienta in banking, italianul a condus anterior operatiunile Dubai Financial Group si a facut parte din conducerea grupului UniCredit. “Prin mutarea mea la Aviva, am schimbat industria intr-un moment bun, tinand cont de falimentele din sistemul bancar international. Asigurarile au fost mai ferite de efectele crizei, fiind un model diferit de business fata de cel bancar”, spune Moneta, care adauga ca nu a anticipat amploarea crizei, insa a incercat sa inteleaga motivele fenomenului, chiar de la debutul lui.

El afirma ca este foarte periculos sa credem ca asistam la moartea capitalismului. “Pietele internationale nu au cazut de tot si responsabili nu sunt investitorii, ci reglementatorii acestor sisteme financiare”, enunta Andrea Moneta, adaugand ca aceasta criza va crea un sistem financiar si mai global, datorita nevoii de supraveghere.

Seful operatiunilor Aviva din toate pietele europene, in afara de Marea Britanie, spune ca divizia din Romania va creste mai incet decat asteptarile, acest lucru iesind in evidenta tocmai din cauza ca britanicii se obisnuisera cu cresteri mari in Romania."In continuare, potentialul de crestere din pensii private si asigurari este enorm, chiar daca economia romaneasca va scadea din cauza crizei. E posibil sa vedem cresteri ale afacerii noastre de 30%, in loc de 45%, cat ne bugetasem initial”, spune Moneta.

El a insistat pe faptul ca strategia Aviva de investitii si dezvoltare in Romania nu va fi afectata de criza, tintind in continuare trecerea pe profit si intrarea intre primii cinci jucatori de pe piata de asigurari de viata si de pensii private.

“In vremuri de nesiguranta, cum sunt cele in care traim acum,
trebuie sa avem un motiv un plus pentru a fi cat mai aproape de clienti”, spune Moneta.

Andrew Moss, seful grupului Aviva, a estimat recent ca divizia din Romania va trece pe profit in Romania cel mai tarziu la sfarsitul anului viitor.



Citeste si