Pe lista datornicilor publicata marti de Ministerul Finantelor s-au strecurat si firme care au incurcaturi cu Fiscul, dar nu au datorii neplatite. Acesta este cazul multor companii care au cereri de compensare in curs de analizare, ne-au declarat oficiali ai ministerului. Sucursala din Bucuresti a Bancii Italo-Romena SpA Italia Treviso si BCR Asigurari au aparut vremelnic pe lista datornicilor din erori de inregistrare contabila a rezultatelor financiare.

In evidentele Fiscului, filiala romaneasca a bancii italiane apare cu o obligatie restanta de 3,8 miliarde lei, din care 329 milioane sint dobinzile si penalitatile calculate. Suma a fost inregistrata in mod eronat la capitolul cistiguri din dobinzi, in loc sa fie trecuta la venituri de la nerezidenti. Ministerul Finantelor a inregistrat-o la alt capitol, noi am cerut compensarea, dar consideram ca, normal, ar fi trebuit ca aceasta operatiune sa se faca automat, ne-a declarat Gheorghe Muntean, directorul bancii.

In plus, bancherul se plinge ca Fiscul ii cere penalitati, dar nu ii da dobinda pentru banii constituiti sub forma de credit fiscal.

In replica, Ministerul Finantelor sustine ca eroarea de inregistrare a fost a bancii si argumenteaza cu faptul ca banca nu a contestat suma, nu a reclamat greseala, ci a cerut compensarea banilor virati in mod eronat la bugetul de stat, ne-a declarat sursa citata. Ii scoatem de pe lista, adauga aceasta. Chestiunea se va transa prin Trezoreria statului, dar compensarea va fi luata in calcul de la data inregistrarii cererii, ceea inseamna ca banca va plati penalitati de intirziere pentru o datorie inexistenta.

Compania de asigurari a Bancii Comerciale Romane nu are nici ea datorii restante fata de buget, ci a aparut pe lista contribuabililor cu obligatii restante tot dintr-o eroare. In mod gresit, fondurile datorate bugetului asigurarilor de sanatate au fost transferate bugetului asigurarilor sociale, a precizat compania de asigurari a celui mai mare grup financiar romanesc. Un lucru este clar: marile firme se jeneaza de aparitia pe lista datornicilor si sint deranjate de asocierea, intimplatoare, cu firmele mai putin disciplinate. Pe de alta parte, ele sustin ca Fiscul ar trebui sa alcatuiasca o lista separata in cazul in care nu este vorba de obligatii restante, ci de erori in curs de clarificare.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri