29 August 2008

Leasing de 2,94 miliarde euro in primul semestru



Societatile de leasing din Romania au finantat achizitii de bunuri in valoare de 2,94 miliarde euro in primul semestru, in urcare cu 36% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat joi Asociatia Societatilor Financiare din Romania - ALB.

In primul semestru din 2007, piata romaneasca de leasing inregistrase o valoare a bunurilor finantate de 2,17 miliarde de euro, insa cresterea fusese mult mai accentuata, de 46% fata de intervalul similar din anul anterior.

Piata romaneasca de leasing ar putea creste cu 20% la 6 miliarde euro in acest an intr-un scenariu pesimit, ca efect al stagnarii finantarilor pe segmentul de leasig imobiliar si al impactului pe care il are introducerea taxei de poluare, a declarat secretarul general al ALB, Adriana Ahciarliu (foto).

"Leasingul imobiliar cel putin stagneaza. Doua sau trei societati au anuntat deja ca nu mai finanteaza zona imobiliara", a precizat secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare din România (ALB), Adriana Ahciarliu, care a adaugat ca, in prezent, mai sunt numai sase sau sapte companii care practica si leasing imobiliar.

Jucatorii din piata se asteptau, de altfel, la o incetinire a cresterii in acest an, sub efectul conjugat al majorarii semnificative a dobanzilor la finantarile companiilor de leasing, care genereaza scumpirea finantarilor pentru clienti, si al introducerii taxei de poluare din 1 iulie, care schimba structura pietei finantarilor auto in favoarea masinilor second-hand, mai ieftine decat cele noi.

Astfel, potrivit studiilor efectuate de ALB, piata de leasing a fost in primul semestru de 2,94 miliarde euro, din care o parte de 5,4% a fost acoperita de societati neafiliate la ALB sau ASLR.

Societatile membre ale ALB au finantat active totale in valoare de 2,69 miliarde euro (92% din piata), in timp ce companiile din ASLR au finantat active totale in valoare de 76,37 milioane euro (2,6% din piata).

Numarul total al contractelor de leasing incheiate de membrii ALB si ASLR in prima jumatate a acestui an s-a ridicat la 86.026, din care ALB a raportat 82.746 contracte, iar ASLR restul de 3.280.

Sectorul transporturilor a continuat sa cantareasca cel mai greu
in portofoliul finantarilor prin leasing, cu o pondere de 70% (1,944 miliarde euro) in primul semestru.

Finantarile de echipamente cu scop industrial au ajuns la aproape un sfert (23%) din piata, cu o valoare de 629,8 milioane euro, in timp ce finantarile pe segmentul imobiliar au avut o pondere de 7% (189,15 milioane euro).

In prima jumatate a anului trecut, tabloul pietei leasingului nu era mult diferit, finantarile din sectorul transporturilor avand o pondere de 71%, finantarile pentru echipamente - 22%, iar finantarile sectorului imobiliar - 7%.

In ceea ce priveste sectorul transporturilor, autoturismele detin o cota de piata de 53%, vehiculele comerciale grele - 31%, vehiculele comerciale usoare - 14%, iar alte tipuri de vehicule reprezinta 2% din total.

Mai mult de jumatate (56%) din finantarile de echipamente au fost realizate in primul semestru in domeniul constructiilor, in timp ce doar 9% din acest segment a fost reprezentat de finantari de achizitii de echipamente in sectorul industrial (industria metalurgica, alimentara si de prelucrare a lemnului).

Finantarile de achizitii de echipament petrolier au generat 7% din afacerile de leasing in prima jumatate a acestui an, in timp ce segmentul echipamentelor medicale a contribuit cu 3%, echipamente IT si sofware - tot cu 3%, aceeasi pondere fiind raportata si pentru echipamente agricole.

Finantarea sectorului imobiliar a fost dominata in primul semestru de categoria cladirilor industriale si comerciale, cu o pondere de 38%, si de cea a spatiilor de birouri clasa A, B si C, cu 21%.

Finantarea terenurilor a cantarit doar 6% pe acest segment, in timp ce restul de 35% a reprezentat finantari pentru hoteluri, sectorul rezidential si al blocurilor de locuinte.

Companiile au atras cea mai mare parte (91%) din finantarile de leasing in primul semestru, in timp ce segmentul de retail a avut o pondere de 8%, iar sectorul public a captat doar 1% din finantari.

Dupa durata contractului de leasing, perioada cea mai des intalnita este de trei sau patru ani (28%), urmata de cea de patru sau cinci ani (28%) si de durata peste cinci ani (22%), restul reprezentand finantari pe unul, doi sau trei ani.

In prima jumatate a acestui an, leasingul financiar a continuat sa reprezinte principala directie de derulare a contractelor de leasing, atingand nivelul de 99% din totalul activelor finantate, restul de 1% fiind reprezentat de leasingul operational.

Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 66% din total, urmat de sectorul companiilor independente, cu 18%, si de sectorul companiilor captive, cu 16%.



Citeste si