30 Mai 2005

Incendiu la actiunile Petromidia

In cazul unei companii listate la Bursa, evenimente precum anchetarea si chiar arestarea membrilor conducerii pot zdruncina increderea investitorilor in titlurile respective. Cei care reactioneaza la asemenea informatii sunt, in general, jucatorii mici, care se grabesc sa-si vanda actiunile de frica sa nu piarda si mai mult din scaderea viitoare a pretului. Pe o piata dezvoltata insa, unde jucatorii au o cultura investitionala buna, zvonurile sau chiar arestarea membrilor conducerii nu influenteaza major pretul actiunilor.

Pentru BVB, unde zvonul este de natura sa imprime influente majore asupra pretului actiunilor listate, audierea de joi a presedintelui CA al Rompetrol, Dinu Patriciu, de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dus la scaderi importante ale preturilor actiunilor companiilor din grup. In prezent, la Bursa de Valori Bucuresti sunt listate doua companii din Grup (Petromidia-RRC si Rompetrol Well Services-PTR), iar la Rasdaq figureaza Rompetrol Bucuresti (VEGA).
Astfel, in a doua parte a sedintei de joi, toate cele trei companii au inregistrat scaderi ale preturilor fata de sedinta precedenta, cea mai importanta fiind pentru VEGA (-8%). Dar in cazul acesteia lichiditatea a fost redusa, fiind incheiate numai 20 de tranzactii cu o valoare totala de aproape 345 milioane lei. Ceea ce ar putea sa-i bucure pe investitori, fiind un semn ca situatia n-ar fi grava. Cu o lichiditate redusa (120 milioane de lei) si o scadere a pretului de numai 1%, actiunile Rompetrol Well Services stau bine la capitolul reactie la zvon.

Zvonul, jucator la bursa

In schimb, dupa aparitia zvonului potrivit caruia Patriciu este retinut la Parchet, urmand sa fie arestat, investitorii in actiunile RRC au reactionat imediat. Surse din piata de capital au afirmat ca, dupa un inceput de sedinta linistit, in a doua parte a zilei de joi, numarul actiunilor afisate la vanzare a crescut spectaculos, pe fondul retragerilor masive de ordine de cumparare. La un moment dat, numarul titlurilor afisate la vanzare era de trei ori mai mare decat cel de la cumparare. Pe langa o crestere spectaculoasa a volumelor de tranzactionare, pretul titlurilor RRC a scazut pe parcursul sedintei de joi pana la un minim de 819 lei/actiune. Insa pana la finalul sedintei situatia s-a echilibrat, fiind afisate la vanzare 1,7 milioane de actiuni, in timp ce ordinele de cumparare totalizau in jur de 700.000 de titluri. Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision, ne-a declarat ca acest fapt a fost determinat tocmai de incertitudinea existenta.

In asteptarea pozitiei companiei

Dupa ce retinerea lui Dinu Patriciu la Parchet a devenit certitudine, toate cele trei companii din grupul Rompetrol au fost suspendate vineri de la tranzactionare, in asteptarea punctului de vedere al reprezentantilor. Daca analizam istoria celorlalte audieri din acest an pe marginea dosarului Petromidia, cand informarea pietei a fost facuta imediat dupa incheierea audi-erilor, putem trage concluzia ca evenimentele de joi-vineri sunt grave. Desi bursa astepta informarea Rompetrol pentru a reintroduce actiunile la tranzactionare, acest lucru nu s-a intamplat pana la inchiderea sedintei de vineri.

Posibila revenire a cotatiilor

Este interesant ce evolutii vor avea cele trei companii in aceasta saptamana, dupa reintroducerea lor la tranzactionare. Nicolae Ghergus, director executiv al Confident Invest, a precizat ca, teoretic, audierile si eventuala arestare a lui Patriciu nu vor influenta piata pe termen mediu si lung. Evident, pe termen scurt, e posibila o scadere brusca a pretului, dar daca Rompetrol poate sa mearga si fara Patriciu, cotatiile vor reveni cel putin la nivelul actual, a mai comentat Ghergus. In plus, pretul de 800-900 lei/actiune la care se tranzactioneaza titlurile RRC la Bursa este un pret bun, care poate justifica o investitie pe termen mediu si lung. Si Cristian Tudorescu, analist financiar la Vanguard, sustine ca pretul actual al titlurilor RRC este scazut, avand in vedere rezultatele financiare din primele trei luni ale acestui an, ceea ce ar semnala un moment pentru achizitia lor. Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision, este de parere ca un pret corect al titlurilor RRC, bazat numai pe rezultatele financiare din martie 2005 anualizate, ar fi cel putin dublul celui actual.

Caz similar: Banca Transilvania

Confruntata cu o problema asemanatoare, la sfarsitul anului 2002, cand fostul presedinte al Bancii Transilvania a fost arestat, Banca Transilvania a reusit sa depaseasca momentul cu bine. La inceputul lunii octombrie 2002, au fost facute primele dezvaluiri privind fraudarea sucursalei BT de la Bacau, iar pretul actiunilor la Bursa a scazut cu 6% intr-o singura sedinta de tranzactionare. Pana la vestea arestarii fostului presedinte al bancii, Iosif Pop, din 20 noiembrie 2002, cursul titlurilor TLV nu a inregistrat modificari importante.

Dupa arestare, cotatia a scazut cu 8,5%, pe fondul unei lichiditati ridicate, insa chiar in sedinta urmatoare, pretul actiunilor TLV a recuperat 4% din scadere. Pana la sfarsitul anului 2002, cursul titlurilor TLV a revenit la pretul dinainte de aparitia scandalului, iar rezultatele financiare bune si cresterea continua a bancii au determinat inscrierea titlurilor
pe un trend ascendent.

Rompetrol va apela la instanta

La inchiderea sedintei bursiere de vineri, reprezentantii Rompetrol au protestat fata de masura abuziva de retinere a presedintelui grupului, pe care o considera nefundamentata si nejustificata. Ca urmare, intentioneaza sa-i expuna pe cei care stau n spatele acestor demersuri, fiind luata n calcul si actionarea n instanta, att n Romnia, ct si pe plan international, a persoanelor si institutiilor care hartuiesc compania si managementul acesteia de mai bine de doi ani.

Pentru a calma investitorii, reprezentantii companiei au precizat ca vor depasi aceasta situatie, Grupul Rompetrol urmandu-si in continuare politica de crestere locala si regionala.





Citeste si