Banca Nationala a Romaniei (BNR) va lua in considerare posibilitatea de a majora dobanda de politica monetara doar daca deprecierea leului incepe sa ameninte tinta de inflatie a insitutiei, a declarat pentru Reuters Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
Cu toate acestea, in prezent nu pare a fi nevoie de o majorare a dobanzii cheie.
"Nu cred ca va fi necesar sa urcam dobanda de politica montera pana la sfarsitul anului", a spus Croitoru, intr-un interviu telefonic acordat Reuters, citat de NewsIn.

"Daca apetitul pentru risc continua sa fie scazut pe pietele financiare internationale si, ca urmare a acestui aspect, leul continua sa se deprecieze pana la un nivel la care ar putea ameninta tinta de inflatie, atunci vom majora dobanda de politica monetara", a mai spus Croitoru.

Consilierul sefului BNR nu a precizat care este nivelul de depreciere a leului care ar putea incepe sa ingrijoreze BNR.

Reuniunea de politica monetara a BNR va avea loc pe 26 septembrie, iar analistii care au participat la inceputul acestei luni la un sondaj Reuters au estimat ca dobanda de politica monetara a BNR va fi mentinuta la nivelul de 7%.

Leul a recuperat vineri din pierderile inregistrate fata de euro, dupa ce joi a pierdut aproape 2%, ca urmare a iesirii fondurilor straine de pe piata, in contextul ingrijorarilor legate de sustenabilitatea economiei romanesti.

Leul s-a apreciat la jumatatea zilei de vineri pana la 3,3900 lei/euro de la nivelul de 3,4303 lei/euro atins joi seara, la care moneda europeana nu mai fusese cotata din decembrie 2006.

Croitoru a spus ca este posibil ca leul sa isi reia tendinta de apreciere, desi intr-un ritm mai temperat.
"Cred ca deprecierea leului este temporara si, de asemenea, cred ca in momentul in care aceasta tendinta se va inversa, leul nu va avea acelasi ritm de intarire ca la inceputul acestui an, deoarece pietele financiare sunt incordate".

"Tendinta generala a leului va fi de apreciere, deoarece leul ramane o moneda foarte puternica", a mai spus Croitoru.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri