Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut nemodificată dobânda de referinţă şi nu a oferit niciun fel de indicii cu privire la următoarea mişcare, transmite Reuters.

"Consiliul guvernatorilor a decis ca cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE să rămână nemodificate. Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,25%, 4,50% şi, respectiv, 3,75%", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Ce se întâmplă cu scumpirile: evoluția la nivelul Uniunii Europene

Datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat) arată că rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană s-a situat la 2,6% în iunie, în scădere faţă de 2,7% în mai. Comparativ cu luna mai 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 17 state membre, inclusiv în România, de la 5,8%, până la 5,3%, a rămas stabilă într-o ţară şi a crescut în nouă state membre.

"Informaţiile noi sprijină, în linii mari, evaluarea precedentă a Consiliului guvernatorilor privind perspectivele inflaţiei pe termen mediu. Deşi unele măsuri ale inflaţiei de bază au înregistrat o uşoară creştere în luna mai ca urmare a unor factori conjuncturali, majoritatea măsurilor fie s-au menţinut stabile, fie s-au redus marginal în iunie. În concordanţă cu anticipaţiile, impactul inflaţionist al creşterii semnificative a câştigurilor salariale a fost amortizat de profituri. Politica monetară menţine condiţii de finanţare restrictive. În acelaşi timp, presiunile inflaţioniste interne sunt încă intense, dinamica preţurilor serviciilor este alertă şi este probabil ca inflaţia totală să rămână superioară ţintei şi o bună parte din anul viitor", se precizează în comunicatul gardienilor euro.

Cu privire la direcţia viitoare a politicii sale monetare, BCE a repetat că deciziile sale vor fi ghidate de datele ce urmează a fi publicate.

"Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare bazată pe date şi de la o şedinţă la alta pentru a determina nivelul de restrictivitate şi durata corespunzătoare de aplicare a acesteia. Mai exact, deciziile sale privind ratele dobânzilor se vor baza pe evaluarea sa privind perspectivele inflaţiei în funcţie de noile date economice şi financiare, de dinamica inflaţiei de bază şi de robusteţea transmisiei politicii monetare. Consiliul guvernatorilor nu îşi asumă vreun angajament prealabil cu privire la o anumită traiectorie a ratelor dobânzilor", subliniază gardienii euro.

Atenţia analiştilor se îndreaptă spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Christine Lagarde, programată să înceapă la ora 14:45 (ora Europei Centrale), ocazie cu care şefa BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate joi.<

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri