15 Iulie 2024

Vânzarea OTP România: Banca Transilvania primește acordul Consiliului Concurenței



Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Banca Transilvania S.A. intenționează să preia companiile OTP Bank România S.A., OTP Leasing România IFN S.A., OTP Asset Management România S.A.I. S.A., OTP Factoring S.R.L. și subsidiarele acesteia, OTP Consulting România S.R.L, OTP Advisors S.R.L și Fundația OTP Bank România.

Banca Transilvania S.A. este principala companie a Grupului Financiar Banca Transilvania.

OTP Bank România, OTP Leasing România IFN S.A., OTP Asset Management România S.A.I. S.A., OTP Factoring S.R.L. și subsidiarele acesteia, OTP Consulting România S.R.L., OTP Advisors S.R.L. și Fundația OTP Bank România fac parte din Grupul OTP, oferind produse și servicii financiar-bancare.

”În urma analizei, Consiliul Concurenței a constatat că această operațiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața românească sau pe o parte substanțială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurențial normal”, menționează reprezentanții Consiliului Concurenței.

În data de 9 februarie 2024, OTP Bank Plc. a încheiat acordul pentru vânzarea participației de 100% deținută direct și indirect la OTP Bank România. Tranzacția include și subsidiarele OTP Leasing România și OTP Asset Management. Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România din punctul de vedere al activelor, a încheiat achiziția OTP Bank România. După finalizarea tranzacției, mamutul bancar de la Cluj va avea o cotă de piață de peste 22%.

OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 2 milioane lei în primul trimestru al anului.

Rezultatul a fost influențat de un nivel mai redus al veniturilor față de trimestrul anterior, de creșterea cheltuielior operaționale și de noul impozit introdus în sectorul bancar începând cu 2024, care determină banca să plătească suplimentar 2% din cifra de afaceri. În consecință, valoarea impozitului a depășit 13 milioane lei față de 5 milioane lei în trimestrul precedent.



Citeste si