8 Iulie 2024

ROBOR a scăzut „peste noapte” sub nivelul IRCC, după decizia BNR: Indicele bifează cea mai mare scădere din ultimii ani



Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 5,81% pe an, de la 6,00% pe an, în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Noua valoare bifează una dintre cele mai mari scăderi din ultimii ani: indicele a scăzut în ultimii doi ani, dar cu viteza melcului. Mai mult de atât, ROBOR 3 M a scăzut sub nivelul IRCC. Începând cu 1 iulie 2024, a scăzut la nivelul de 5,86%, de la 5,9% trimestrul anterior, având o cotație apropiată de cea a ROBOR.

Noul nivel al ROBOR vine după ce Banca Națională a României a redus dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 6,75%, de la 7% pe an. Aceasta reprezintă prima reducere a ratei din ultimii trei ani, ultima scădere fiind înregistrată în ianuarie 2021, atunci când dobânda cheie a coborât la 1,25% pe an, de la 1,5% în decembrie 2020.

CFA România, organizaţia profesioniştilor în investiţii, prognozează că ROBOR va ajunge la nivelul de 5,69% într-un orizont de 12 luni. Ținând cont că rata actuală este de 6,13%, scăderea nu va fi considerabilă, astfel că ratele românilor nu vor experimenta scăderi majore.

Scădere ROBOR: Care este diferența între IRCC și ROBOR

Începând cu luna mai a anului 2019, IRCC este utilizat drept indice de referință pentru calcularea creditelor de consum, fiind conceput ca un instrument pentru protecția consumatorului. Indicele ROBOR rămâne utilizat de persoanele juridice. Ratele ROBOR sunt calculate în mod independent de către Thomson Reuters, entitatea împuternicită de către BNR.

ROBOR este calculat de către Reuters ca medie aritmetică a ratelor dobânzilor practicate de 10 bănci relevante pentru piața românească din punct de vedere al activității pe piața monetară interbancară. Băncile participante desemnează personal specializat, cu pregătire corespunzătoare în domeniul pieţelor financiare, în vederea furnizării cotaţiilor pentru calcularea ROBOR.

În stabilirea ROBOR și IRCC diferă perioada de fixing dar și metodologia de calcul. În timp ce ROBOR este stabilit zilnic la fixing, folosind ultimele rate cotate de fiecare bancă într-un interval, indicele IRCC zilnic se calculează pe baza tranzacţiilor efective, respectiv media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor interbancare, iar apoi se calculează IRCC trimestrial.



Citeste si