Banca Națională a României a ajuns să administreze o avere totală (active) de 349,7 miliarde lei, potrivit raportului pe anul 2023 care tocmai a fost publicat. Valoarea rezervelor de aur (aur monetar) ale BNR a ajuns la 30,8 miliarde lei, în vreme valorile mobiliare în valută au atins nivelul de 175,5 miliarde lei.

Valoarea deținerilor de aur ale BNR a crescut anul trecut cu 10,2%, adică cu 2,8 miliarde lei, urmârind evoluția bună a aurului de pe piețele internaționale. Pe plan extern, valoarea unciei de aur a crescut cu 13,8% în 2023, și a ajuns la 2.066 dolari/uncie la finalul lunii decembrie 2023.

Uncia de aur se tranzacționează în prezent la 2.345 dolari/uncie, astfel că valoarea rezervei de aur a BNR va crește, cel mai probabil, și în acest an.

O altă categorie importantă de active care conturează averea aflată sub administrarea BNR este reprezentată de depozitele bancare deținute. Astfel, la finalul anului trecut, BNR avea depozite la vedere în valoare de 49,1 mld. lei și depozite la termen de 39,4 mld. lei. Depozitele ”la vedere” reprezintă practic sume de bani cash, banii putând să fie retrași oricând, spre deosebire de un depozit ”la termen”, în cazul căruia banii pot fi retrași doar la o dată prestailită.

Per ansamblu, 2023 a fost un an extrem de bun pentru BNR, banca reușind să își dubleze profitul la 2,4 miliarde lei. Cea mai mare parte a sumei va fi încasată de statul român, în lege fiind prevăzută virarea a 80% din profit în bugetul de stat.

Întregul raport BNR pentru anul 2023 poate fi descărcat la acest link.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri