În ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de socializare, au apărut postări tip deepfake care promit îmbogățirea imediată, iar unele îl implică chiar pe omul de afaceri Ion Țiriac sau guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. Pentru a încerca să stopeze aceste fraude online, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) colaborează cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului pentru a deschide un canal dedicat exclusiv protecţiei consumatorului pe platformele Meta şi unde vor fi raportate, a declarat Mihai Rotariu, coordonatorul Direcţiei Comunicare, Marketing şi Media al DNSC.

"Deja este deschis un canal cu cei de la Ministerul Digitalizării. Dacă intraţi pe site-ul Ministerul Digitalizării veţi observa platforma nofake, unde puteţi raporta astfel de iniţiative inclusiv din zona de dezinformare, nu doar din zona de scam-uri din social media. În cazul DNSC-ului, suntem în colaborare cu cei de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului pentru a deschide un canal dedicat exclusiv protecţia consumatorului, unde intră şi astfel de scam-uri, astfel de tentative de fraudă. Dar mai sunt şi alte categorii, cum ar fi gambling, vânzare de produse ilegale ş.a.m.d. Deci vom putea raporta mai coordonat, mai eficient şi reţelele de social media se vor putea apleca asupra acestui conţinut mult mai rapid pentru a le suspenda", a spus Mihai Rotariu, la o întâlnire cu presa organizată de ING Bank România.

El a explicat că există reclame care au durată de viaţă o zi sau maximum două, iar dacă nu sunt identificate în momentul în care sunt active, utilizatorii le văd în news feed şi accesează acele link-uri. Întrebat când va avea loc lansarea canalului, el a menţionat că au fost transmise către compania Meta contactele necesare pentru activarea canalului respectiv, iar până la finalul săptămânii canalul ar putea fi activ.

Specialiștii ne îndrumă să avem grijă: fraudatorii au adevărate centre de cercetare, iar roboții care îi întruchipează pe Isărescu sau Țiriac te pot face să rămâi fără bani

Fenomenul deepfake a luat amploare în lumea financiară, chiar și în România. Un angajat din domeniul financiar al unei companii multinaționale a fost păcălit să plătească 25 de milioane de dolari unor escroci. Aceștia au folosit un video generat de inteligența artificială (deepfake) pentru a se da drept directorul financiar al companiei într-o videoconferință, potrivit poliției din Hong Kong.

Totodată, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) atrage atenția publicului să nu dea curs, sub nicio formă, unor propuneri telefonice de investiții sau de transferuri de fonduri venite din partea anumitor persoane care susțin că reprezintă ASF și care folosesc o aplicație care generează, în mod fraudulos, apeluri care se identifică cu numărul de TelVerde al Autorității 0800 825 627.

Videoclipurile folosesc fraudulos imaginea și vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiții financiare pe o platformă inexistentă. Deepfake, conform proiectului de lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei, reprezintă orice conținut falsificat de tip imagine, audio și/sau video realizat cu ajutorul inteligenței artificiale, astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pentru care nu și-a dat consimțământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană.

„Reiterăm faptul că Banca Națională a României nu face recomandări și propuneri de investiții. În cazul în care ați dat curs unor astfel de anunțuri false, raportați imediat aceste situații autorităților competente”, transmite BNR.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri