Depozitele bancare în lei sunt unele dintre produsele preferate de economisire ale românilor, chiar dacă băncile au început să opereze reduceri de dobândă. În momentul de față, cea mai avantajoasă dobândă bancară la un depozit de 12 luni în lei este de 7%. Pentru suma de 10.000 de lei păstrată la bancă timp de un an vei avea un câștig de aproximativ 630 de lei, după impozitarea de 10%.

Dobânzile oferite de bănci la depozitele bancare în lei au scăzut în ultimul an: acum un an, cea mai avantajoasă dobândă pentru depozitul pe 12 luni era de 8,45%, cu aproape 2 puncte procentuale mai mult față de cea mai bună ofertă actuală. Se pare că economiștii băncilor comerciale au operat deja reduceri ale ratelor și nu au așteptat după scăderea dobânzii cheie dictată de Banca Națională a României.

BNR a menținut dobânda cheie la nivelul de 7% pe an, în ciuda așteptărilor analiștilor care estimau o scădere începând din luna mai. Inflația ridicată, alimentată de modificările fiscale aduse de Guvern și de creșterea salarială din România, dar și presiunea pe finanțele publice în anul electoral 2024 sunt principalele motive pentru care Isărescu preferă să fie precaut și să nu scadă încă dobânzile.

Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna aprilie 2024 la 5,9% (n.red. ultima valoare disponibilă), de la 6,61% în martie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,07%, cele nealimentare cu 7,17%, iar serviciile cu 10,05%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, în momentul de față, băncile prezente în România oferă dobânzi real pozitive: după încheierea maturității depozitului vei scoate atât banii „mâncați de inflație”, ba, mai mult, vei avea și un mic randament.

Depozite bancare: Cele mai bune dobânzi în luna iunie

Au fost luate în calcul cele mai bune dobânzi la depozitele în lei pe 12 luni oferite de băncile enumerate. Majoritatea băncilor au oferte mai avantajoase pentru depozitele deschise online, iar unele insituții au oferte speciale pentru clienții care își încasează veniturile la acea bancă.

Nr.crt Banca Dobândă 12 luni
1. TechVentures Bank 7%
2. tbi Bank 6,85%
3. Procredit Bank 6,55%
4. Salt Bank 6,5%
5. Intesa San Paolo 6%
6. Patria Bank 6%
7. OTP Bank 6%
8. CEC 5,9%
9. Alpha Bank 5,8%
10. Vista Bank 5,8%

Sursă date: Băncile - dobânzile sunt valabile pentru data de 06.06.2024

Depozite bancare: Cu câți „bani reali” rămâi după inflație - în termeni reali, vei câștiga doar 40 de lei

Pentru a vedea evoluția valorii banilor pe o perioadă de un an, am calculat ce se întâmplă cu 10.000 de lei într-un depozit bancar, față de impactul saltelei asupra lor. Acest calcul este unul ipotetic, folosind valoarea inflației raportată de INS pentru luna aprilie 2024 (5,9%), însă specialiștii avertizează că impactul scumpirilor ne poate influența într-un mod diferit pe fiecare în parte.

În primul caz, pentru 10.000 de lei depuși în momentul de față într-un depozit bancar, vei câștiga, la finalul perioadei de maturitate, o sumă de aproximativ 630 de lei, luând în calcul impozitul de 10% aplicat dobânzilor din depozite. Din suma 10.630 de lei obținută într-un an de zile, am scăzut câți bani îți mănâncă inflația, ajungând la o sumă de 10.040 lei.

Astfel, cel mai bun din depozit bancar al momentului îți aduce un câștig real de doar 40 de lei (n.red: acest calcul este unul ipotetic, raportându-ne doar la rata inflației pentru luna aprilie 2024). Conform previziunilor Băncii Naționale, inflația ar trebui să scadă, așa că suma pe care o pierzi prin inflație ar putea să fie una mai mică. Pentru aceeași sumă, dar ținută în casă, inflația „îți mănâncă” 590 de lei - astfel, suma de 10.000 de lei s-ar transforma în 9.410 după un an.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri