1 Iunie 2024

3 soluții în care poți investi pentru viitor chiar dacă nu ai cunoștințe financiare complexe



În prezent, există multiple opțiuni de investiții care îți pot aduce randamente, chiar dacă nu deții încă informații și cunoștințe financiare complexe. Descoperă, în cele ce urmează, câteva exemple care să te inspire să acționezi.

  • Fondurile de pensii facultative
  • Fondurile de pensii facultative (pilonul 3) pot fi o opțiune excelentă pentru tine, atunci când vrei să-ți asiguri un viitor financiar stabil, fără să fie nevoie să deții cunoștințe financiare avansate.

    Acestea sunt gestionate de profesioniști, iar tot ceea ce trebuie să faci este să alegi un fond și să contribui regulat. Fiecare contribuție este transformată în unități de fond, care sunt, mai departe, evidențiate într-un cont individual de pensie facultativă. Numărul și valoarea unităților de fond deținute de tine determină valoarea activului tău personal net. Aceasta din urmă poate fluctua zilnic, în funcție de valoarea unității de fond (valoarea unitară a activului net = VUAN), însă poți fi sigur că administratorii de fond își folosesc cunoștințele pentru ca, în final, să obții cel mai bun randament pilonul 3.

    Totuși, poți avea și tu o oarecare influență asupra profitului pe care îl obții, prin alegerea celui mai bun fond de pensii facultative care să corespundă nevoilor tale. Iată la ce să fii atent, înainte să decizi:

    • Rezultatele fondului de investiții obținute în ultimii 5 ani. Chiar dacă istoricul poate garanta succesul din prezent, acestea îți pot oferi o imagine mai clară asupra eficienței managementului de fond.

    • Comisioanele aplicate;

    • Structura detaliată a portofoliului investițional.

    Îți reamintim că, în România, sistemul de pensii este compus din 3 piloni:

    • Pilonul 1 – pensia de la stat, pe care o primești după ce ai contribuit un anumit număr de ani la sistemul public de asigurări sociale;

    • Pilonul II – pensia privată obligatorie, pentru cei cu vârsta de până în 35 de ani și opțională pentru cei care au între 35 și 45 de ani;

    • Pilonul III – pensia privată facultativă.

  • Affiliate marketing
  • Affiliate Marketing poate fi văzut ca un business. Mai exact, este o formă de marketing bazată pe performanță, în care o companie recompensează afiliații (partenerii), pentru a genera trafic sau vânzări către site-ul său.

    Spre deosebire de un business convențional, pentru affiliate marketing nu ai nevoie de capital generos, pentru a începe. Dacă deții deja un site popular sau ai o comunitate mare de oameni pe rețelele sociale, atunci nu ai deloc nevoie de capital. Iată de ce: dacă alegi affiliate marketing, primul pas pe care trebuie să îl faci este să te înscrii într-un program de afiliere, în funcție de companiile cu care dorești să colaborezi.

    Mai apoi, te folosești de diferite metode de a promova produsele și serviciile companiei respective. În cazul celor 2 exemple de mai sus, dacă ai deja o comunitate formată, indiferent că vorbim despre site sau de pagina personală de social media, atunci este suficient să postezi link-ul de afiliat în mod public. Cei din comunitate vor accesa link-ul și, la fiecare achiziție a lor, compania cu care colaborezi îți oferă un anumit comision.

    Dacă, însă, nu ai un site popular și nu dispui de o comunitate generoasă în social media, atunci pentru a atrage public care să achiziționeze de pe link-ul de afiliat (și tu să primești comisionul aferent), va fi nevoie să investești un anumit buget în publicitate. Chiar și așa, poți obține rezultate eficiente și fără un buget consistent.

  • Acțiunile
  • Contrar opiniilor populare, nici pentru investițiile în acțiuni nu ai nevoie de cunoștințe financiare complexe, ci doar de timp alocat pentru documentare.

    Există două modalități mai simple prin care să investești în acțiuni la bursă: folosind serviciile unui broker sau o platformă de tranzacționare online ori prin intermediul fondurilor exchange-traded (ETF-uri). Acestea din urmă sunt gestionate de profesioniști care investesc într-o gamă diversificată de acțiuni, reducând riscul și eliminând necesitatea selectării individuale a acțiunilor.

    Dacă, totuși, alegi prima opțiune și preferi să alegi tu acțiunile în care să investești, iată ce este recomandat să faci înainte:

    • Studiază compania, strategia de afaceri, precum și produsele și serviciile oferite, pentru a identifica potențialul de creștere.

    • Analizează performanța istorică a companiei, inclusiv veniturile, profiturile și creșterea acțiunilor în timp.

    • Fii conștient de riscurile asociate cu investițiile în acțiuni, precum și de perspectivele de creștere ale companiei. Este important să evaluezi riscul în raport cu potențialul de recompensă și să iei în considerare obiectivele personale și toleranța ta pentru risc.

    Concluzionând, aceste trei exemple de investiții sunt accesibile și ușor de înțeles pentru oricine dorește să își valorifice economiile în mod eficient. Documentează-te asupra fiecăruia și fă cea mai bună alegere pentru tine.



    Citeste si