Băncile şi firmele de investiţii din Uniunea Europeană nu pot să decline responsabilitatea consiliilor de administraţie şi obligaţia legală de a proteja consumatorii când folosesc inteligenţa artificială (AI), a informat Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), în primul său comunicat privind AI, transmite Reuters.

Instituţia a stabilit modul în care firmele financiare reglementate în UE pot folosi AI în operaţiunile zilnice fără a încălca Directiva UE privind pieţele instrumentelor financiare (MiFID), scrie Agerpres.

În timp ce AI este promiţătoare în îmbunătăţirea strategiilor de investiţii şi a serviciilor oferite clienţilor, prezintă şi riscuri inerente, iar potenţialul impact asupra protecţie investitorilor de retail va fi probabil semnificativ, consideră ESMA.

"Ceea ce este extrem de important - deciziile firmelor rămân responsabilitatea organelor de conducere, indiferent dacă acele decizii sunt luate de oameni sau instrumente bazate pe AI. Esenţială pentru folosirea AI în serviciile de investiţii este angajamentul ferm de a acţiona în cel mai bun interes al clienţilor, o cerinţă care se aplică indiferent de instrumentele pe care firma decide să le adopte în furnizarea de servicii", a informat Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe.

Comunicatul acoperă nu doar cazurile în care sunt dezvoltate sau adoptate instrumente AI de o bancă sau de o firmă de investiţii, dar şi folosirea tehnologiilor terţe AI, cum ar fi ChatGPT şi Google Bard, cu sau fără cunoaşterea directă şi aprobarea conducerii de vârf, a precizat ESMA.

Instituţia susţine că: "Organismele de conducere trebuie să aibă o înţelegere adecvată a modului în care tehnologiile AI sunt aplicate şi folosite în cadrul firmei lor şi trebuie să asigure supervizarea adecvată a acestor tehnologii".

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri