Ritmul de creştere al salariilor în zona euro se moderează, dar BCE nu se poate angaja să scadă dobânzile, din cauza incertitudinilor ridicate, a declarat vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, transmite Bloomberg.

"Creşterea salariilor încetineşte. În urmă cu câteva luni creşterea salariilor era de peste 5% şi acum este în jur de 4%", a afirmat oficialul BCE la Bloomberg TV, conform Agerpres.ro.

Declaraţiile lui aruncă mai multă lumină asupra traiectoriei creşterilor salariale în zona euro - un indicator cheie atunci când oficialii BCE vor analiza cât de mult vor relaxa politica monetară, după o posibilă reducere a dobânzii în iunie.

Datele de la cele mai mari economii din regiune sugerează că nu a încetinit semnificativ creşterea salariilor negociate în primul trimestru din 2024. Unii analişti văd chiar o accelerare, pericolul fiind ca firmele să transfere asupra consumatorilor costurile mai ridicate cu forţa de muncă, ceea ce va menţine mai mult timp inflaţia peste ţinta BCE de 2%.

Vorbind după publicarea raportului bianual al BCE privind stabilitatea financiară, Guindos a declarat că salariile nu sunt singurul motiv de îngrijorare, ţinând cont de interacţiunea lor cu productivitatea.

"Productivitatea este extrem de scăzută, ceea ce duce la majorarea costurilor unitare cu forţa de muncă. Este ceva sensibil mai ales în sectorul serviciilor deoarece aici evoluţia costurilor unitare cu forţa de muncă determină o parte importantă a presiunii asupra preţurilor pe care le vom vedea în viitorul apropiat", a afirmat oficialul BCE.

Acesta a adăugat: "Deciziile privind dobânzile depind de evoluţia datelor".

"Am spus clar că suntem dependenţi de date şi vom discuta la fiecare şedinţă evoluţiile. Cred că este o abordare corectă, din cauza incertitudinilor ridicate", a declarat Luis de Guindos.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri