13 Martie 2024

Șeful grupului Unicredit vrea să folosească excedentul de capital pentru fuziuni și achiziții



Ar fi "dezamăgitor" dacă criteriile stricte stabilite de UniCredit SpA pentru a lua în considerare potenţiale fuziuni şi achiziţii (M&A) nu ar avea ca rezultat utilizarea în acest mod a cel puţin o parte din excesul masiv de capital, a afirmat miercuri Andrea Orcel, directorul general al grupului bancar italian, la o conferinţă care se desfăşoară la Londra, transmite Reuters.

Alpha Services and Holdings, deținător al Alpha Bank și UniCredit au agreat principalele condiții financiare pentru fuziunea dintre UniCredit Bank și Alpha Bank Romania, ca parte a unui parteneriat strategic la nivel internațional.

Conform termenilor agreați, Alpha Bank va deține 9,9% din capitalul social al entității rezultate în urma fuziunii și va rămâne implicată în aceasta prin mecanisme de guvernanță corporativă, inclusiv prin reprezentarea la nivel de consiliu de administrație.

Fuziunea dintre Alpha Bank Romania și UniCredit România va duce la crearea celei de-a treia bănci din România ca mărime din punct de vedere al activelor totale, în care Alpha Bank va avea o participație de 9,9%

În februarie, UniCredit SpA a raportat un profit peste aşteptări, ceea ce permite băncii să majoreze recompensele acordate acţionarilor pentru anul 2023 până la 8,6 miliarde de euro, un nou nivel de referinţă pentru băncile europene, scrie Agerpres.

"Intenţionăm să distribuim acţionarilor o sumă totală de 8,6 miliarde de euro pentru 2023, sau 100% din profitul net, în funcţie de obţinerea aprobărilor necesare, în creştere cu 3,35 miliarde de euro comparativ cu anul anterior. Începând din 2021, am distribuit acţionarilor 17,6 miliarde de euro, graţie unei generări de capital extrem de solide şi sustenabilităţii randamentelor", anunţa Orcel.

"Opinia mea este că la un anumit moment trebuie să construieşti afacerea, deci M&A la un preţ corect sunt mai bune (decât distribuirea)", a declarat miercuri Orcel.

În absenţa unor oportunităţi bune de M&A, UniCredit va trebui să adauge 1,5 - 2 miliarde de euro pe an la distribuţia capitalului.

"Dacă mă întrebaţi pe mine, aş fi dezamăgit să se întâmple aşa ceva, deoarece înseamnă că nu am găsit modalităţi profitabile de a investi în afaceri şi cel mai probabil va fi un echilibru al celor două", a declarat Orcel.

Acesta a adăugat că un cost ridicat al capitalurilor proprii a ajutat UniCredit să nu reducă standardele pentru posibilele achiziţii, chiar şi atunci când era vorba de active importante.

Chiar dacă un activ este strategic, piaţa trebuie să aibă deplină încredere că raportul cost/beneficii al oricărei tranzacţii şi rentabilitatea trebuie să fie de cel puţin 15%, a explicat Orcel.



Citeste si