19 Februarie 2024

Raiffeisen, Unicredit sau OTP, tot mai singure în țara lui Putin: cea mai mare bancă din Europa își vinde subsidiara din Rusia



Preşedintele Vladimir Putin a aprobat vânzarea de către HSBC a subsidiarei sale din Rusia către Expobank, deschizând calea pentru ieşirea creditorului britanic de pe piaţa rusă, după luni de negocieri, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

În iunie 2022, cea mai mare bancă din Europa anunţase vânzarea întregii sale participaţii la subsidiara rusă, HSBC Bank, către Expobank. În schimb, Moscova a anunţat blocarea vânzărilor subsidiarelor băncilor străine, ca represalii pentru sancţiunile impuse propriilor creditori, iar orice tranzacţie trebuie aprobată de Putin.

Reprezentanţii HSBC şi Expobank nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta informaţia.

În decembrie, Expobank a fost sancţionată de Statele Unite, ca parte a unor restricţii mai ample, menite să sufoce sectorul energetic şi pe cel financiar rusesc. Occidentul a impus sancţiuni fără precedent sectorului bancar rusesc ca răspuns la invazia Ucrainei, blocând accesul marilor bănci ruseşti la sistemul global de plăţi SWIFT şi limitând capacitatea lor de a opera cu valută.

De ce nu iese Raiffeisen din Rusia

Raiffeisen a intenţionat anul trecut să scindeze afacerea sa din Rusia, dar încă nu a avut loc acest proces.

Un purtător de cuvânt al Raiffeisen a declarat că banca nu poate da un interval de timp pentru ieşirea de pe piaţa rusă, deoarece acest proces depinde de aprobarea autorităţilor de reglementare.

Ucraina a refuzat să elimine grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) de pe o listă neagră a "sponsorilor internaţionali ai războiului", provocând cea mai mare bancă occidentală prezentă în Rusia să renunţe la legăturile cu Moscova.

Lista neagră nu are valoare juridică, dar are o importanţă simbolică, majorând presiunile pentru ca Raiffeisen să se retragă din Rusia şi supărându-i pe politicienii şi oficialii din Austria.

În decembrie, politicienii de la Viena au reuşit să obţină o suspendare temporară, pentru ca Austria să fie de acord cu cel de al 12-lea pachet de sancţiuni europene care viza Rusia.

În mod public, Austria sprijină Ucraina, dar surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că oficialii de la Viena sunt reticenţi în tăierea completă a legăturilor îndelungate cu Rusia, sperând că ar putea fi posibilă restabilirea relaţiilor la un moment dat.



Citeste si