13 Mai 2022

Prima țară în care bitcoin a devenit mijloc legal de plată a pierdut 36 de milioane de dolari într-o zi



Statul El Salvador, primul din lume care a adoptat oficial bitcoin ca mijloc legal de plată, a pierdut 36 de milioane de dolari, în condițiile în care oricum are o datorie publică aproape cât PIB-ul.

El Salvador a pierdut 36 de milioane după deprecierea bitcoin, în condițiile în care țara tocmai cheltuise în ultimele luni peste 100 de milioane pentru a cumpăra această criptomonedă, scrie Business Insider. Joi, bitcoin scăzuse la 25.400 de dolari, iar vineri a revenit doar puțin peste 30.000 - față de 40.000 cu o săptămână înainte.

În septembrie 2021, preşedintele Nayib Bukele, principalul promotor al deciziei de a adopta bitcoin ca mijloc legal de plată, susține că aceasta va duce la economii de 400 milioane de dolari. Autoritățile calculaseră că aceasta ar fi valoarea anuală a comisioanelor pentru remitenţe.

Pentru a promova măsura, Bukele a promis în 2021 fiecărui cetăţean 30 de dolari în bitcoin - ceea ce nu a împierdicat declanșarea de proteste cu mii de participanți. FMI l-a avertizat în repetate rânduri asupra riscurilor, iar Fitch a retrogradat țara de la B- la CCC, tocmai din cauza adoptării bitcoin.

Citește și: Dezastru pe piața criptomonedelor. Moneda care a scăzut cu 99%. Investitor: Am pierdut economiile de-o viață

În ciuda criticilor, Bukele a continuat să cumpere Bitcoin, ultima achiziție fiind făcută luni și anunțată pe Twitter.

În acest moment, datoria publică a El Salvador depășește 23 de miliarde de dolari, la un PIB de circa 24,6 miliarde pe an. A doua țară din lume care a adoptat bitcoin este Republica Centrafricană.



Citeste si