7 Februarie 2007

BRM anunta ca are acceptul autoritatilor pentru a incepe tranzactionarea creantelor

Bursa Romana de Marfuri (BRM) a anuntat, marti, ca a obtinut acceptul Ministerului de Finante si al Ministerului Justitiei pentru a incepe tranzactionarea creantelor comerciale, pe care le estimeaza la echivalentul a circa 20% din Produsul Intern Brut al Romaniei

"Am vorbit cu Ministerul de Finante si putem porni negocierea de creante comerciale pentru deblocarea economiei", a spus, marti, intr-o conferinta de presa, presedintele director general al Bursei Romane de Marfuri (BRM), Mircea Filipoiu. El a adaugat ca pe langa acordul Ministerului de Finante, are si acordul Ministerului Justitiei pentru a incepe tranzactionarea creantelor.

Filipoiu a mai aratat ca tranzactionarea creantelor comerciale se va face prin licitatie cu strigare, iar deblocarea economiei este posibila, in special, datorita celor 29 de puncte de lucru din tara ale BRM, unde se pot vinde si cumpara creantele companiilor din provincie.

Oficialul BRM a subliniat ca mai multe detalii pe aceasta tema va oferi saptamana viitoare cand bursa va avea o conferinta de presa dedicata acestui subiect.

La inceputul lunii august, Ministerul Finantelor Publice a dat publicatii un proiect de lege pentru tranzactionarea prin bursele de marfuri a creantelor detinute de catre persoanele fizice si juridice. Potrivit proiectului de lege, Bursa de Marfuri este singura institutie care poate pune in practica tranzactionarea creantelor comerciale si va suporta toate costurile de implementare a sistemului. in viitor, camerele de comert si industrie judetene ar putea fi integrate in mecanismul de tranzactionare astfel incat operatiunile sa se realizeze in timp real la nivelul intregii tari.

Persoanele fizice si juridice pot tranzactiona numai creantele care au devenit certe, exigibile si lichide, dar nu mai devreme de 365 de zile de la inregistrarea lor, pentru a fi eliminate riscurile asupra bugetului. Astfel, creantele bugetare si cele constituite ca garantii, precum si sumele care trebuie restituite sau rambursate bugetului nu pot fi tranzactionate.

Proiectul de lege nu le permite debitorilor sa rascumpere o creanta comerciala prin intermediul unei societati la care detin mai mult de 10% din capitalul social. De asemenea, actionarii sau asociatii care au mai mult de 10% din capitalul societatii datornice nu ii pot cumpara creantele.

Finantele au prevazut, in proiectul de lege, o masura prin care vor sa se asigure ca bugetul nu va avea de suferit din cauza noilor reglementari referitoare la tranzactionarea pe bursa de marfuri a creantelor comerciale si au impus obligatia eliberarii unui certificat de atestare fiscala pentru persoanele fizice si juridice. Certificatul are rolul de a dovedi ca persoana sau compania care doreste sa tranzactioneze creante comerciale nu inregistreaza datorii catre buget. Totusi, Finantele lasa o portita si datornicilor la stat, permitandu-le sa tranzactioneze creantele cu o dispensa eliberata de organele fiscale.

Vanzarea-cumpararea creantelor se va face prin licitatie, dupa ce un agent economic emite un ordin de vanzare al creantei la BRM. Potrivit proiectului de lege, tranzactionarea pe Bursa de Marfuri a creantelor comerciale va ajuta la "deblocarea economiei nationale", prin "ameliorarea ciclului bani-marfa-bani".

In ceea ce priveste controlul asupra corectitudinii si confidentialitatii informatiilor, Bursa de Marfuri va avea la dispozitie baza de date a Centrul de pregatire a personalului din industrie al Ministerului Economiei.

Creantele comerciale reprezinta circa 20% din PIB, respectiv 56 miliarde lei noi, conform Comisiei Nationale de Prognoza.



Citeste si