20 Februarie 2020

ASF trimite CertAsig în insolvență. Ce se va întâmpla cu contractele de asigurare



Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, în ședința de astazi, retragerea autorizației de funcționare a societății de asigurări Certasig, ca urmare a faptului că societatea nu și-a restabilit în termenul prevăzut de lege nivelul fondurilor proprii eligibile care acoperă cerința de capital minim (MCR). Compania a intrat în insolvență și se pregăteste de faliment, potrivit Autorității.

"ASF a constatat starea de insolvență a societății Certasig și a hotărât să inițieze demersurile legale privind promovarea cererii de deschidere a procedurii falimentului împotriva asigurătorului", se arată într-un comunicat al Autorității.

Asigurătorul are obligația de a notifica asigurații atât cu privire la posibilitatea acestora de a denunța contractele de asigurare încheiate cu Certasig, cât și cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare, achitate în cadrul contractelor, proporțional cu perioada cuprinsă între momentul denunțării și cel al expirării duratei de valabilitate a contractelor. Contractele care nu sunt denunțate rămân în vigoare până la data expirării.

Orice persoană care invocă un drept de creanță împotriva asigurătorului, după producerea unor riscuri acoperite printr-o poliță de asigurare valabilă, între data retragerii autorizației de funcționare și cea a denunțării contractelor de asigurare, poate solicita deschiderea dosarului de daună la societatea de asigurare.

În termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii instanței de judecată privind deschiderea procedurii de faliment împotriva asigurătorului, Certasig - Societate de Asigurare și Reasigurare S.A. are obligația predării evidențelor complete ale dosarelor de daună, ale evidențelor tehnico - operative și contabile aferente acestor dosare la Fondul de Garantare a Asiguraților, în vederea publicării listei potențialilor creditori de asigurări.

Conform legislației în vigoare, protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător revine Fondului de Garantare a Asiguraților, în limita plafonului de 450.000 de lei per asigurat.



Citeste si