Bursa de Valori Bucuresti si Asociatia Brokerilor incearca sa atraga atentia asupra modului de aplicare al prevederilor Codului Fiscal cu privire la impozitarea veniturilor obtinute din tranzactiile pe piata de capital, prin suspendarea tranzactiilor pentru o ora, in 25 ianuarie, explica oficialii.
"Suspendarea tranzactiilor timp de o ora, in sedinta de joi este o forma de a atrage atentia asupra modului de aplicare a prevederilor Codului Fiscal", a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

Asociatia Brokerilor, institutie creata pentru a proteja drepturile caselor de brokeraj, a facut demersuri la Ministerul Finantelor Publice pentru a corecta ordinul dat recent de ministru, declarase pentru Money Channel, Dan Paul, presedintele comunitatii brokerilor.

"Ne dorim doar aplicarea Codului Fiscal, potrivit caruia, impozitul se calculeaza la sfarsitul anului pe castigul net, si se tine cont, in calcularea acestuia de perioada de detinere a titlurilor, aplicandu-se 1% si respectiv 16%", a declarat Anca Dumitru, vicepresedinte al Asociatiei Brokerilor, citata de NewsIn. Potrivit opiniei sale, ordinul ministrului a creat confuzie. "Este absurd sa ceri sa se plateasca impozit pe castig brut", a mai spus Dumitru.

"Purtam un dialog al surzilor", a decalrat Adrian Manaila, membru in Consiliul Bursei de Valori Bucuresti. "Astfel de acte distrug piata de capital. Nu este posibil ca reprezentantii ANAF sa declare ca trebuie sa ne imprumutam pentru a plati impozitul in conditiile in care, platim impozitul iar perderile se negociaza", a comentat Manaila.

"In fapt se contesta degringolada care exista la Ministerul Finantelor Publice, si care se rasfrange asupra activitatii caselor de brokeraj si afecteaza clientii acestora", a spus Adrian Simionescu, broker la Finans Securities.Codul Fiscal recunoaste pierderile din tranzactiile bursiere ale investitorilor si permite scaderea acestora din impozitul pe venituri.Investitorii persoane fizice trebuie sa plateasca, pana joi, un impozit de 16% pentru castigurile obtinute in 2006 din titlurile de valoare detinute mai putin de un an, urmand ca, abia in mai 2007, sa aiba loc impunerea la castigul net anual, la care se va lua in calcul pierderea de pe parcursul anului trecut.

Pana pe 25 ianuarie 2007, persoanele fizice care au obtinut castiguri anul trecut din titluri de valoare, pe care le-au dobandit si le-au vandut intr-un interval mai mic de 365 zile, sunt obligate sa le declare si sa plateasca un impozit de 16%. Impozitul platit in 25 ianuarie se aplica exclusiv titlurilor a caror valoare s-a apreciat fata de momentul cumpararii.

Pana joi investitorii trebuie sa completeze declaratia 226, care este disponibila si pe site-ul ANAF, care nu tine cont pierderi. Ulterior acestei date, se vor plati penalizari, in urma emiterii declaratiei de impunere.Brokerii si investitorii sustin ca prin aceast mecanism, statul impoziteaza un castig aparent si propun schimbarea metodei de calcul a impozitului.

Cea de-a doua etapa, de regularizare a impozitului, este pana pe 15 mai, cand se depune o alta declaratie (formularul 200) pentru intregul portofoliu de actiuni, indiferent daca pentru acestea s-a obtinut castig sau nu. Titlurile din portofoliu sunt impozitate cu doua cote, 1% si 16%, in functie de perioada de detinere. Actiunile pastrate mai mult de 365 de zile sunt impuse cu 1%, iar restul actiunilor cu 16%.

Dan Paul: Brokerii nu pot actiona in justitie Fiscul

Investitorii sunt direct afectati de intepretarile care au fost date modului de impozitare a castigului net pe piata de capital si sunt singurii care pot actiona in judecata atat Finantele cat si ANAF-ul, brokerii neputand face acest lucru, a precizat Dan Paul, presedinele Asociatiei Brokerilor.

"Ca presedinte al Asociatiei Brokerilor, ii reprezint pe acestia si pot spune ca un broker nu poate actiona in instanta ministerul sau Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), doar investitorul putand face acest lucru, el fiind direct vizat de incertitudinile care au aparut", a explicat Dan Paul, citat de NewsIn. Asociatia Brokerilor va continua protestele pe cale legala pentru reglementarea cestor neclaritati, a mai spus Dan Paul, fara a preciza in ce constau aceste demersuri, in afara de protestul pe care Bursele il organizeaza in sedinta de joi.

Pe de alta parte, Septimiu Stoica, presedintele Consiliului Bursei de Valori Bucuresti a declarat ca procedurile ANAF sunt proceduri de drept adminsitrativ si ca atare, din punct de vedere adminsitrativ, brokerii s-au trezit agenti fiscali si sunt implicati in acest angrenaj. "I-am auzit pe colegii mei sustinand posibilitatea unei actionari in instanta in cazul in care nu se reglementeaza aceste neclaritati, mai ales ca efectul unnor stfel de norme este alungarea investitorilor de la bursa, care si asa nu sunt in numar prea mare", a mai spus Stoica.

"Daca clientii mei se vor plange si vor dori reprezentare intr-un eventual proces, Broker Cluj va actiona in instanta institutiile responsabile", a declarat Petru Prunea presedintele casei de brokeraj Broker Cluj. Potrivit domniei sale, intr-un asemenea caz, casa de brokeraj va pune la dispozitia clientilor sai personalul juridic al companiei.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri