24 Ianuarie 2007

Amenzi de peste 150.000 lei furnizorilor de credite de consum

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a controlat 164 de firme care dau credite de consum persoanelor fizice si a gasit nereguli la mai mult de jumatate, iar amienzile aplicate au fost de 153.200 lei, informeaza marti institutia.

Protectia consumatorului a sanctionat 89 dintre firmele controlate, din care la 37 au primit avertismente si 52 au fost amendati contraventional.

Verificarea, desfasurata la nivel national, a avut drept scop controlul respectarii "legii nr. 289/2004 din 24 iunie 2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor, persoane fizice", se arata in comunicatul ANPC.

Patru companii au fost verificate in Bucuresti si a fost aplicata o amenda contraventionala de 300 de lei. Nereguli importante au fost constatate in judetele Bacau, unde au fost controlate sase firme, Neamt - trei firme controlate - si Mures, in care au fost verificate doua companii, la toate acestea constatandu-se abateri.

In schimb, in judetul Arad au fost verificate zece firme, dintre care doar la una s-au constatat abateri de la prevederile legii, iar in judetul Cluj, din cinci firme controlate, la doua s-au semnalat nereguli, arata datele ANPC.

Inspectorii ANPC au verificat mai ales legalitatea functionarii firmelor, calculul dobanzii anuale efective (DAE) platite de clienti si daca contractele de credit respecta cerintele legislatiei in vigoare.



Citeste si