21 Iunie 2019

Proiect: Deciziile ANAF contestate in instanta de firme vor fi suspendate pana la solutionare



Operatorii economici care se simt nedreptatiti de dispozitiile impuse de institutiile de control ale statului, inclusiv ANAF, pot formula plangeri la instantele judecatoresti si, pana la solutionarea cu decizie definitiva si irevocabila, respectivele dispozitii se suspenda - prevede o propunere legislativa initiata de trei deputati ALDE.


Initiatorii propunerii legislative privind protectia operatorilor economici impotriva abuzurilor institutiilor statului sunt Stefan-Alexandru Baisanu, Adrian Mocanu si Daniel Olteanu.

"Aceasta lege nu se refera la obligatiile curente ale agentilor economici, (...) ci la actele individuale emise de institutiile statului cu atributii de supraveghere, autorizare si control asupra activitatii operatorilor economici, urmare a controalelor efectuate in exercitarea acestor atributii. (...) Este vorba, in esenta, de aplicarea principiului potrivit caruia orice persoana are dreptul sa conteste un act individual, nu doar la institutia care l-a emis, ci si la o institutie superioara, respectiv la instantele judecatoresti, iar, pana cand aceasta institutie neutra va stabili care din parti are dreptate, dispozitiile obligatorii din actul individual, emise in mod unilateral de institutia statului, sa fie suspendate, astfel incat sa nu fie afectata activitatea operatorului economic", precizeaza initiatorii, in expunerea de motive a proiectului.

Acestia sustin ca, in prezent, compania care se considera nedreptatita are posibilitatea de a contesta actul de control tot la institutia care a emis actul, iar in 99% dintre cazuri contestatia este respinsa.

Ulterior, compania poate ataca actul de control in instanta, insa dispozitiile obligatorii din actul de control sunt executorii, compania neavand posiblitatea sa suspende executarea pana la decizia instantei, fapt care duce la intrarea in insolventa a acelei firme, precizeaza initiatorii.

In exercitarea atributiilor de supraveghere, autorizare si control asupra activitatii operatorilor economici, institutiile statului emit acte individuale. Operatorii economici care se simt nedreptatiti pot formula plangere prealabila impotriva dispozitiei obligatorii din actul individual emis, in temeiul legii contenciosului administrativ 554/2004. Solutionarea plangerilor prealabile impotriva dispozitiei obligatorii se face de catre institutia statului emitenta a actului individual respectiv. Plangerea prealabila suspenda executarea dispozitiei obligatorii. Plangerea prealabila va fi solutionata prin decizie motivata in termen de 30 de zile lucratoare de la data inregistrarii. Decizia este definitiva, se mai arata in proiect.

Impotriva deciziei se poate formula actiune, in termen de 15 zile lucratoare de la comunicarea acesteia, in temeiul Legii contenciosului administrativ 554/2004. Introducerea actiunii suspenda executarea dispozitiei obligatorii pana la solutionarea definitiva si irevocabila a cauzei. In cazul obtinerii unei decizii favorabile, atat operatorul economic, cat si institutia statului au dreptul la despagubiri, majorari/penalitati de intarziere. Acestea vor fi stabilite de instanta de judecata, mai prevede textul proiectului.

"Nu este o masura care anuleaza un act de control, ci una care da posibilitatea interpretarii corecte si impartiale a prevederilor legislatiei in domeniu de catre institutiile neutre si abilitate in acest sens, respectiv de catre instantele judecatoresti", mai sustin initiatorii.

Proiectul se afla in consultare publica la Camera Deputatilor, care este primul for sesizat.



Citeste si