25 Martie 2019

Teodorovici, deranjat de intrebarile referitoare la modificarea OUG 114: De-abia astept sa termin cu ordonanta asta



Discutiile despre modificarea OUG 114 au ajuns sa il irite si pe sustinatorul cel mai infocat al acesteia, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici. Intrebat de jurnalisti care este stadiul discutiilor, reprezentantul Guvernului care a adoptat Ordonanta in pragul Craciunului, fara niciun fel de studiu de impact sau de consultare cu partile afectate, a raspuns vizibil deranjat “De-abia astept sa termin cu ordonanta asta".

Teodorovici a precizat ca Guvernul va modifica saptamana viitoare OUG 114/2018 printr-o noua ordonanta de urgenta, iar una din principalele modificari va fi stabilirea ROBOR in functie de tranzactiile interbancare si zilnice pe trimestrul anterior, scrie Agerpres.ro.

Ministrul a subliniat ca, saptamana viitoare, actul normativ va fi modificat in Guvern, insa discutiile nu sunt finalizate.

Mod nou de calcul pentru ROBOR

"Dupa cum stiti, ieri am avut discutii la Ministerul Finantelor cu Asociatia Romana a Bancilor si vom avea si astazi o discutie pentru a discuta pe forma finala a textului de ordonanta care sa modifice OUG 114. Am avut discutie, desigur, si cu BNR, am trimis si o informare la Banca Centrala Europeana, aratam care sunt modificarile pe care le aducem si pregatim o ordonanta de urgenta care va fi aprobata saptamana viitoare in Guvern. In principal, este vorba despre decuplarea ROBOR-ului de partea de taxa pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzactiile interbancare si zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetica care se aplica pe trimestrul urmator", a mai spus Teodorovici.

Acesta insista sa sustina ca toate aceste modificari vizeaza scaderea ratelor romanilor, desi e clar pentru toata lumea ca nu va fi asa.

"Acestea sunt calcule venite din partea BNR. Intentia noastra este de a duce mai jos costul finantarii romanilor si este clar ca este o diferenta intre ROBOR-ul bazat pe cotatii si cel pe tranzactii, cum este cel propus in proiectul de act normativ pe care discutam si anume o scadere, nu pot sa spun cat, pentru ca este o variatie, stiti foarte bine, zilnica, este o medie aritmetica, dar clar se scade, acesta este scopul nostru final", a completat seful de la Finante.

Intrebat de jurnalisti daca isi va da demisia in cazul in care ratele nu vor scadea, el a raspuns: "Bun".

Ce active se exclud de la taxare?

O alta modificare anuntata de ministrul Finantelor este legata de masa de active financiare impozabile ale bancile, de unde au fost scoase cele legate de titlurile de stat, imprumuturi pentru autoritatile locale, programele guvernamentale.

In ceea ce priveste prevederile din OUG 114 legate de energie, respectiv plafonarea pretului gazelor si contributia de 2% din cifra de afaceri, Teodorovici a aratat ca inca exista discutii privind aplicarea sau nu de la 1 aprilie si ca, daca toti actorii sunt de acord, si aceste prevederi s-ar putea modifica saptamana viitoare.



Citeste si