Elisa Rusu, fostul CEO si cofondator al FinTech-ului romanesc Instant Factoring, a preluat conducerea unui nou proiect din aceeasi industrie ce va fi lansat in urmatoarele luni, proiect sustinut de fondul de investitii Reconstruction Capital II LTD.

Cu peste 20 de ani de experienta in industria financiara, Elisa Rusu si-a anuntat retragerea la inceputul acestui an din Instant Factoring, FinTech romanesc activ pe piata locala din aprilie 2018 si care a incheiat acelasi an cu peste 1.500 de finantari acordate, a caror valoare totala s-a ridicat la 2,7 milioane de euro.

Elisa Rusu a precizat, intr-un interviu acordat wall-street.ro, ca a luat aceasta decizie in urma unei oferte primite din partea fondului de investitii Reconstruction Capital II LTD, care i-a propus sa preia conducerea unei noi platforme ce va avea ca scop finantarea IMM-urilor atat prin micro-factoring cat si prin intermediul altor instrumente financiare al caror flux de contractare va fi 100% online.

“M-a convins deschiderea lor si faptul ca au, inca de la inceput, toate uneltele necesare pentru a pune in aplicare planurile mele, respectiv dezvoltarea mai multor produse care sa ajunga si la antreprenorii din zona de B2C(business to consumer)”, a precizat Elisa Rusu.

Astfel, prin noua platforma ce va fi lansata in urmatoarele luni, Elisa Rusu isi propune sa ajunga si la antreprenorii la care nu avea acces in proiectul anterior, respectiv cei care lucreaza direct cu persoanele fizice, prin intermediul unor microcredite de finantare.

“O mare parte dintre micii antreprenori nu ofera servicii adresate companiilor, ci au o cafenea sau o cofetarie prin care se adreseaza doar persoanelor fizice si astfel nu emit facturi. In cadrul proiectului anterior, am primit multe mesaje din partea lor prin care ne spuneau ca isi doresc lichidati, insa lucreaza in zona de B2C(business to consumer). In unele cazuri, erau mici antreprenori care cereau 2.000 de lei pentru a-si lua marfa", povesteste Elisa Rusu.

Micii antreprenori, un segment riscant cand vine vorba de finantare?

Elisa Rusu se descrie ca fiind un manager caruia nu ii este “frica” de zona micilor antreprenori si de riscurile care sunt mereu asociate cu acest segment atunci cand vine vorba de finantare. Ea se bazeaza pe experienta acumulata in cei peste 20 de ani de activitate in sistemul financiar, activitate inceputa la finalul anilor 90.

“La inceputul carierei mele, in 1999, primul contact cu industria financiara a fost in zona de microcreditare. La momentul respectiv am fost unul dintre primii 10 membri ai unui proiect deschis in Romania de catre un fond de investitii prin care s-a dorit microcreditarea micilor antreprenori. Proiectul s-a dezvotlat foarte bine transformandu-se in Banca de Microfinantare Miro Bank Romania, care mai apoi a devenit ProCredit Bank”, isi aminteste Elisa Rusu

Acea perioada este descrisa de catre Elisa Rusu ca fiind o “scoala nemaipomenita” care i-a permis sa interactioneze cu micii antreprenori si sa inteleaga felul in care acestia isi conduc afacerea, care de cele mai multe ori angreneaza in jurul ei toti membrii familiei.

“Am parcurs toate etapele care tin de microcreditarea unui mic antreprenor, in cazul caruia de cele mai multe ori persoana juridica se confunda cu cea fizica. El isi conduce firma impreuna cu familia sau in unele cazuri mai are si 1-2 angajati. Bugetul lui se confunda cu bugetul familiei, iar drumul sau este unul greu in care isi face firma, clientela si castiga increderea furnizorilor", a precizat Elisa Rusu.

Fondul de investitii Reconstruction Capital II LTD. listat la Bursa de la Londra, s-a facut cunoscut de-a lungul anilor cu detineri importante in randul unor companii cu notorietate la nivel local, dar si prin exituri de succes, precum cel din Albalact sau Top Factoring. In prezent, fondul al carui actionar majoritar este Ion Florescu, detine actiuni in companii precum Policolor, primul producator romanesc de lacuri si vopsele din Romania, lantul Mamaia Resorts Hotel si compania Telecredit IFN, o institutie financiara nebancara autorizata de Banca Nationala a Romaniei.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri