5 Noiembrie 2018

Curs valutar BNR astazi, 2 noiembrie: leul incheie saptamana in crestere in fata principalelor valute



Leul incheie saptamana in crestere fata de principalele valute, dupa o perioada mai putin favorabila. Moneda romaneasca se apreciaza in fata euro, in ton cu tendinta regionala, unde moneda europeana pierde teren.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri, pentru moneda unica europeana, un curs de 4,6621 lei/euro, in scadere cu 0,18 bani (0,04%), de la 4,6639 lei/euro cat a fost in sedinta anterioara.

Curs BNR pentru dolar: leul recupereaza din pierderea inregistrata in fata dolarului

In cazul monedei americane, BNR a calculat un curs de 4,0733 lei/dolar, cu 2,65 bani (0,65%) sub cotatia din sedinta anterioara, respectiv 4,0998 lei/dolar. In aceasta saptamana, dolarul american a atins, in sedinta de miercuri, cel mai ridicat nivel in raport cu leul romanesc din data de 21 iunie 2017 (in urma cu un an si patru luni), cand a fost cotat la 4,1287 lei/dolar. Ulterior, insa, leul a avut doua sedinte consecutive de apreciere ion raport cu dolarul.

Dolarul american nu este cotat direct pe piata romaneasca, ci prin intermediul paritatii euro/dolar inregistrata pe pietele externe. Si, pentru ca dolarul a mai scazut in raport cu euro pe plan international (urcand din nou spre 1,145 dolari/euro), cotatia dolar/leu s-a imbunatatit in favoarea leului. De ajutor a fost si faptul ca leul s-a apreciat usor si in raport cu euro.

Cursul francului elvetian, urmarit de clientii bancilor care au in derulare imprumuturi in aceasta moneda, a scazut, de asemenea, la BNR, aratand o usoara apreciere a leului. Astfel, Banca Nationala a publicat vineri un curs de 4,0826 lei/franc, in scadere fata de sedinta anterioara, cand s-a situat la 4,0856 lei/franc.

Cum a evoluat cursul euro in regiune

Aprecierea leului este in ton cu regiunea, unde monedele nationale cresc semnificativ in raport cu moneda unica europeana, mult mai mult decat leul romanesc. Coroana ceha si forintul unguresc au inregistrat cele mai puternice cresteri in sedinta de vineri, in timp ce zlotul polonez s-a apreciat si el, mai usor, dar peste cresterea leului.

In aceste conditii, la jumatatea sedintei de tranzactionare, coroana ceha se aprecia cu 0,17%, in timp ce forintul unguresc castiga si mai consistent, respectiv 0,34% din valoare in fata euro. La randul sau, zlotul polonez marca, in aceeasi perioada, un castig de 0,11% in raport cu moneda unica europeana.

Revenind la cursul leului in raport cu euro, reamintim faptul ca analistii romani din cadrul CFA Romania anticipeaza o depreciere a leului in raport cu euro in urmatoarele 12 luni. Pentru orizontul de 6 luni, valoarea medie a anticipatiilor este de 4,6999 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7358 lei/euro.



Citeste si