Executia bugetara la sapte luni va fi publicata joi pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP), a anuntat ministrul de resort, Eugen Teodorovici la Antena 3. Acesta a trecut foarte repede peste partea cu intarzierea (ar fi trebuit publicata pe 25 august), dar a promis ca vom constata un record de colectare nemaintalnit de ANAF de la infiintare pana in prezent.

“Executia arata foarte bine si ANAF a facut un pas important in directia pe care am impus-o si anume de a creste partea de colectare. Am spus ca ma orientez foarte mult si foarte atent la TVA, accize, taxe vamale, in special aceste trei elemente, si tin foarte mult ca pana la final de an 2018 planul pe care legea 2/2018, Legea bugetului, a fost aprobata sa fie respectat la leu. Este un record in colectare, de la infiintarea ANAF pana in prezent. E recordul absolut”, a explicat Teodorovici.

Ce nu spune, insa, ministrul, este ca in luna iulie cele mai mari companii de stat au platit dividende record, acestea fiind obligate de stat sa acorde minim 90% din profit sub forma de dividende, dar si din rezervele din anii anteriori.

La cat a ajuns deficitul?

Chiar si in aceste conditii, deficitul la 7 luni a ajuns la 1,26% din PIB. “Suntem exact in parametrii pe care Parlamentul, Guvernul, i-a anticipat, i-a aprobat, asa ca nu trebuie sa fie niciun element de risc. Mai mult, la rectificare o sa vedeti ca sunt prinsi pentru partea de locale, de primarii, tot ce au primariile de finantat pentru investitii pana la finalul acestui an, vor primi bani. Acest Guvern nu va spune niciodata nu sau ca nu se poate la tot ce inseamna bani pentru investitii", a explicat Teodorovici.

Deficitul bugetar a urcat, dupa primele 6 luni ale anului, la 14,97 miliarde de lei, fata de 8,14 miliarde de lei in primele cinci luni ale acestui an. Fata de perioada similara a anului trecut, avansul deficitului bugetar a fost de peste trei ori.

Teodorovici: Chiar daca nu sunt bani de salarii, asta nu se spune!

Referitor la acuzatiile presedintelui Klaus Iohannis cu privire la faptul ca nu mai sunt bani pentru plata salariilor si pensiilor, ministrul Finantelor a spus ca nu este adevarat dar, ciar daca ar fi, "nu faci publica o astfel de declaratie".

"Astfel de referiri, ca nu sunt bani de pensii sau ca se prefigureaza o catastrofa la nivel national, sunt declaratii iresponsabile. In cel mai rau caz, ca ar fi adevarat ceea ce spune dansul, e o discutie care se poarta altfel, intre presedintele Romaniei, primul ministru, in cadru restrans, pentru a vedea daca este situatia aceea si care sunt masurile pe care Guvernul sau impreuna si cu Presedintia, dupa caz la caz, ar trebui sa fie luate. E posibil orice. Chiar daca ar fi asa ceva adevarat, dar nu este, nu faci publica o astfel de declaratie (...) Nu poti sa alertezi populatia cu pensiile si salariile. Se va dovedi pana la final ca pe acest an oamenii au avut si pensiile, si salariile la timp, asa cum a promis acest Guvern”, a subliniat Teodorovici.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor l-a acuzat pe persedinte ca, prin amanarea convocarii CSAT, a determinat intarzierea rectificarii bugetare, care poate avea repercursiuni importante.

"Am dat saptamana trecuta un comunicat pe schemele de ajutor de stat pentru mediul economic. Noi trebuia sa primim la Ministerul de Finante din 27 august propuneri din partea firmelor, in special cele romanesti, pe proiecte de finantari pentru minimum 3 milioane de euro. Astazi, noi am amanat pana pe 10 septembrie acest termen, deci iata o intarziere”, a punctat Teodorovici.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri