15 August 2018

INS: In T2, PIB-ul a crescut cu 1,4% fata de T1. Fata de acelasi trimestru din 2017, cresterea este de 4,1%



Economia Romaniei si-a revenit usor in trimestrul doi al acestui an, dupa stagnarea de la inceputul anului. PIB-ul a crescut cu 1,4% fata de trimestrul anterior si cu 4,1% fata de acelasi trimestru al anului trecut. Cu toate acestea, evolutia economiei ramane departe de estimarea guvernului, care se asteapta la o crestere de 5,5% la finalul anului.

Per ansamblu, in primul semestru din 2018, produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2017, cu 4%, pe seria bruta si cu 4,2% pe seria ajustata sezonier, arata datele semnal publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Datele confirma mai degraba prognoza Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de 4% pentru intregul an, cu mult sub avansul de anul trecut al economiei, de 7%. Banca centrala considera ca aceasta evolutie reprezinta “o revenire catre ritmul potential de crestere economica, ceea ce este de salutat, ea implicand o reducere a excedentului de cerere agregata”.

Potrivit BNR, consumul ramane principalul motor de crestere si in acest an, insa cu o contributie in diminuarea fata de anul trecut, iar exporturile ar putea avea o contributie pozitiva (dupa cea negativa de anul trecut), insa doar datorita temperarii importurilor, spun reprezentantii bancii centrale.

In schimb, investitiile vor avea o contributie chiar mai slaba decat anul trecut, cand au contribuit cu 1,2 puncte procentuale la PIB. Contributia formarii brute de capital fix la dinamica activitatii economice “se anticipeaza a fi si in 2018 sensibil mai modesta decat cea a consumului si in scadere ampla fata de anul anterior, cu implicatii asupra echilibrelor interne si externe ale economiei”, sustine conducerea BNR..

Totodata, membrii CA al BNR au facut referiri la absorbtia fondurilor europene, la structura cheltuielilor bugetare “defavorabila investitiilor publice si la perspectiva acesteia, inclusiv in contextul preconizatei rectificari bugetare, precum si la initiativele legislative vizand sectorul bancar, cu potential impact advers asupra creditarii societatilor nefinanciare”.



Citeste si