15 Decembrie 2006

Taxele locale pentru imobilele cumparate in leasing vor fi platite de utilizatori

Taxele locale aferente imobilelor achizitionate in leasing vor fi platite direct de utilizatori si nu de firmele de leasing, cum cer reglementarile in vigoare, potrivit unei propuneri de modificare a codului fiscal inaintata de Asociatia de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB).

"In prezent, se lucreaza la modificarea normelor de aplicare ale codului fiscal, iar asociatia noastra a propus guvernului ca impozitul aferent cladirilor achizitionate in leasing sa fie platit direct de cei care achizitioneaza aceste cladiri si nu de companiile de leasing finantatoare ale achizitiei, ca pana acum", a declarat citat de NewsIn, secretarul general al ALB, Adriana Ahciarliu.

Potrivit proiectului de modificare a normelor de aplicare a codului fiscal, impozitul pe cladiri datorat de persoanele juridice pe perioada de leasing financiar se determina pe baza valorii negociate intre parti, fara taxa pe valoare adaugata (TVA).

Pentru persoanele fizice, impozitul pe cladiri rezultat dintr-un contract de leasing financiar se va plati in functie de suprafata cladirii. Utilizatorii, persoane fizice sau juridice, au obligatia de a declara imobilele achizitionate in leasing la administratia financiara locala, in raza careia se afla cladirea, pana la 31 ianuarie 2007, laolalta cu o copie a contractului de leasing. "Aceste propuneri au fost inaintate de noi guvernului, si, dupa spusele ministrului Vladescu, vor fi luate in discutie in sedinta de guvern de miercurea viitoare", a mai spus Ahciarliu.

Constituita in 2004, ALB reprezinta societati de leasing ce sunt subsidiare ale unor grupuri bancare, precum si societati independente, cum ar fi Afin Romania, Alpha Leasing, BRD Sogelease, BT Leasing Transilvania, EFG Eurobank Leasing, Finans International Leasing, HVB Leasing, Immorent Romania, Italo-Romena Leasing, ING Lease, Motoractive Leasing, Piraeus Leasing, Raiffeisen Leasing, TBI Leasing, UniCredit Leasing sau Volksbank Leasing.

Dupa primele noua luni ale anului, contractele semnate de membrii ALB insumau 1,28 miliarde euro, din care 64% (824 milioane euro) in sectorul transporturilor, 28% (360 milioane euro) in sectorul echipamentelor industriale si 8% (103 milioane euro) in sectorul imobiliar, potrivit reprezentantilor asociatiei.



Citeste si