Termenul limita de depunere a declaratiei unice in acest an, pentru veniturile din activitati independente obtinute in 2017 si pentru estimarea veniturilor pe 2018, se apropie rapid, insa inca sunt numeroare aspecte neclarificate pe aceasta tema. Printre cele mai importante sunt cele legate de plata contributiilor sociale pentru veniturile incasate in timpul anului (in special pe final de an). De asemenea, cu o problema majora se vor confrunta cei care vor depune declaratia pe hartie, pentru ca acestia vor fi nevoiti sa isi calculeze singuri impozitul si contributiile datorate. Mai multe detalii aflati de la consultantul fiscal Romulus Badea, in cadrul emisiunii “Profesionistii in Banking”.

Desi noul sistem de declarare a veniturilor din activitati independente si de impozitare a acestor a fost prezentat ca o simplificare fata de cel vechi, pentru contribuabili va fi mai complicat.

In primul rand este vorba de faptul ca, in trecut, exista o declaratie pentru fiecare categorie de venit, mai simplu de completat pentru contribuabilul vizat. Acum, declaratia este mult mai complexa si, implicit, mai greu de completat, spune consultantul citat. In plus, contribuabilii cu un nivel redus de cunostinte financiare trebuie ajutati de o persoana specializata, caz in care apare si problema responsabilitatii fata de eventualele erori aparute in declaratie.

O adevarata provocare va fi completarea declaratiei si mai ales plata impozitelor pentru cei care vor depune pe hartie. Acestia vor trebui sa isi calculeze singuri impozitul si contributiile datorate. In schimb, cei care depun online vor afla din sistemul informatic cat au de plata.

O alta noutate importanta pe care o aduce noul sistem este cea referitoare la disparitia deciziei de impunere (pentru ca se trece la “autoimpunere"), ceea ce da dreptul ANAF sa perceapa dobanzi si penalitati de intarziere imediat dupa ce expira termenul de plata (15 iulie in 2018 si 15 martie incepand de anul viitor).

Printre neclaritatile sistemului ramane in discutie si cea cu privire la drepturile de autor pentru ca, spune Romulus Badea, Ministerul Finantelor a lasat, in acest caz, atat optiunea pentru retinerea la sursa cat si pe cea a declararii individuale. Insa este neclar cum si de catre cine se exercita aceasta optiune.

Refeitor la ambitia Ministerului Finantelor de a obtine depunerea online 100% de anul viitor, consultantul citat spune ca acest aspect depinde de mai multe elemente printre care gradul de penetrare a internetului la nivel national si nivelul de aducatie financiara.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri