24 Aprilie 2018

ROBOR la 3 luni a urcat la 2,22% pe an, cel mai ridicat nivel din perioada recenta



Un nou salt spectaculos al ROBOR la 3 luni pe fondul inflatiei tot mai accentuate. Indicele a crescut luni la 2,22% pe an, de la 2,13% pe an in sedinta precedenta (plus 0,09 puncte). Este cel mai ridicat nivel din momentul in care indicele a revenit pe crestere, in toamna anului trecut, o valoare similara inregistrandu-se in data de 5 decembrie 2017.

Totodata, este al doilea salt semnificativ al indicelui din ultima perioada dupa ce, in 16 aprilie, a urcat cu 0,06 puncte procentuale de la o zi la alta, de la 2,07% pe an la 2,13% pe an.

Cresterea ROBOR are loc in contextul in care, in martie, inflatia anuala a ajuns la 5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani.

Indicele ROBOR la 3 luni este urmarit in mod special de clientii bancilor pentru ca acesta este luat in calcul, in cele mai multe cazuri, in momentul actualizarii dobanzilor la creditele in lei cu dobanda variabila aflate in derulare.

O crestere accelerata a inregistrat, luni, si ROBOR la 1 luna, urcand de la 2,06% pe an la 2,16% pe an. Pe scadentele mai scurte, cresterile au fost chiar mai spectaculoase, fapt care arata ca in piata scade nivelul lichiditatii.

Evolutia ROBOR da, astfel, din nou emotii clientilor, dupa socul din toamna trecuta, cand indicele a crescut brusc, in doar doua luni, de la aproximativ 0,8% pe an la peste 2% pe an. Ulterior, indicele a stagnat in jurul a 2% pe an insa, se pare ca revine pe crestere accelerata.



Citeste si