Fondurile mutuale au inregistrat intrari nete de capital de peste 33 milioane lei (9,6 milioane euro) in luna noiembire, de zece ori mai mult decat nivelul atins in luna octombrie, de 3,27 milioane lei (953.300 euro), a anuntat Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
In luna noiembrie, fondurile de actiuni au atras cei mai multi bani de pe piata, comparativ cu toate celelalte categorii de fonduri la un loc, avand intrari nete de capital de peste 18,9 milioane lei (5,5 milioane euro), potrivit UNOPC.

Pe locurile urmatoare s-au plasat fondurile monetare, cu peste 8 milioane lei (2,3 milioane euro) atrasi in luna noiembrie, urmate de fondurile diversificate cu peste 4,2 milioane lei (1,2 milioane euro) si fondurile de obligatiuni cu 1,8 milioane lei (540.000 euro).

"La sfarsitul lunii noiembrie, industria fondurilor deschise de investitii consemneaza cresteri de active pentru toate categoriile de fonduri, cu acente deosebite pe fondurile de actiuni si monetare", a declarat citat de NewsIn Dan Mihail Nicu, presedintele UNOPC.

Activele fondurilor in crestere, moneda in apreciere

Activele nete ale fondurilor de investitii au crescut cu 4,7%, de la 558 milioane lei (158 milioane euro) la sfarsitul lunii octombrie la 595 milioane lei (173,4 milioane euro) la 30 noiembrie. De la inceputul anului 2006, activele fondurilor mutuale au crescut cu peste 75%, pe fondul unei aprecieri a monedei nationale cu 7%, potrivit presedintelui UNOPC.

Fondurile de actiuni si cele diversificate au reusit, practic, sa-si dubleze nivelul activelor nete. "Mentiunea speciala a lunii noiembrie revine categoriei fondurilor monetare, care, dupa mai multe luni consecutive de scadere a activelor nete, reusesc sa depaseasca nivelul inregistrat la finele anului 2005 cu 9,5% si, in acelasi timp, sa inregistreze un flux pozitiv al intrarilor nete de capital de peste 8 milioane lei", a declarat Dan Mihail Nicu.

Comparativ cu lunile anterioare, in luna noiembrie, fondurile monetare au luat locul celor diversificate in clasamentul celor mai mari performante, alaturi de fondurile de actiuni, potrivit UNOPC.

Fondurile diversificate, lideri pe piata

Fondurile diversificate isi mentin pozitia de lider pe piata, cu toate ca au avut o crestere lunara a activelor nete de doar 2,7%, activele nete totale depasind 230,7 milioane lei (67,2 milioane euro), comparativ cu 63 milioane euro in luna octombrie. F ondurile de actiuni au atins active nete de peste 190 milioane lei ( 55,3 milioane euro), cu o crestere cu 12% in luna noiembrie si o cota de 1,5% din piata fondurilor mutuale.

Fondurile monetare, cu active nete de peste 118,2 milioane lei (34,4 milioane euro), care au inregistrat o crestere cu 7,9% si au atins o cota de 0,3% din piata, comparativ cu luna octombrie. Pe ultimul loc se afla fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix, cu active de 56,407 milioane lei (16,4 milioane euro), care au pierdut 0,2% din cota de piata pe care o detineau in luna octombrie, coborand la 9,5% din totalul pietei fondurilor mutuale.

Mai multi investitori

Numarul de investitori in fondurile mutuale a crescut cu 1,2% in luna noiembrie, de la 76.623 la 77.534. Pe categorii de fonduri, cei mai multi investitori au fost atrasi de fondurile de actiuni (427 de investitori) si de cele diversificate (375 de investitori), din totalul de 900 de investitori noi inregistrati in luan noiembrie, potrivit datelor UNOPC.

Indicele Fondurilor Mutuale - IFM a inregistrat in luna noiembrie o apreciere de 1,52%, de la 637,09 puncte in octombrie la 795,83 puncte la sfarsitul lunii noiembrie. i n anul 2006, IFM a inregistrat o crestere cu 10,54%, respectiv cu 11,60% fata de perioada similara a anului 2005. in ultimii trei ani, indicele IFM a inregistrat o apreciere de 67,30%, potrivit datelor UNOPC.

"La doar o luna distanta de sfarsitul anului 2006, atat fondurile mutuale, cat si fondurile inchise se prezinta cu cresteri semnificative de active nete, dar si cu performante remarcabile, realizate in special de fondurile diversificate si cele de actiuni", a declarat presedintele UNOPC.

"Daca pana la finele anului, evolutia pietei bursiere nu va avea abateri mari fata de ultimele luni, este foarte probabil ca la 31 decembrie 2006, suma activelor nete ale fondurilor mutuale si inchise sa fie dubla in euro fata de finele anului 2005", a mai spus Dan Mihail Nicu. Potrivit estimarilor UNOPC, activele administrate de fondurile mutuale vor depasi 600 milioane lei - respectiv 175 milioane euro, pana la sfarsitul anului 2006.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri