5 Septembrie 2006

BNR a scos din piata bancilor 966 milioane lei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, luni, 966 milioane lei (273,98 milioane euro) de la 11 banci, sub forma plasamentelor in depozite la o luna cu dobanda de 8,75% pe an.

"Cred ca piata nu este foarte lichida, iar bancile nu au dorit sa depuna foarte multi lei la BNR ca sa nu se loveasca de problema din urma cu o luna cand au avut o criza de lichiditate", a declarat pentru NewsIn, dealerul Bancpost Dan Terzi. Cursul oficial afisat de banca centrala, luni, de 3,5258 lei/euro, descrie o apreciere cu 0,01% a leului in fata monedei europene, comparativ cu sedinta de vineri de tranzactii valutare, de 3,5252 lei/euro.

In piata monetara dobanzile la depozitele cu scadenta la 24 ore (overnight) s-au situat, luni, intre 8,50-9,00% pe an la depozitele cu scadenta la o luna. Ratele medii ale dobanzilor la depozitele atrase (BUBID) si plasate (BUBOR) din piata bancilor s-au mentinut, luni, la un nivel similar cu cele de vineri. Astfel, BNR a afisat o rata a dobanzii la depozitele atrase overnight (cu scadenta la 24 ore) de 8,13% pe an, iar la depozitele plasate overnight de 9,01% pe an.

Banca centrala a atras, in luna august, peste 8,8 miliarde lei (2,49 miliarde euro) pe care i-a plasat in depozite la o luna si a anulat o licitatie de certificate de depozit cu scadenta la trei luni, intrucat bancile au fost dispuse sa plaseze doar 583 milioane lei fata de 600 milioane lei cat intentiona BNR sa atraga, iar dobanda medie ceruta de banci la acea licitatie a fost de 9,04% pe an, cu aproape 30 puncte procentuale peste dobanda practicata de BNR la atragerea leilor in depozite la o luna.

Rezervele valutare al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) insumau, la finalul lunii august a anului curent, 18,5 miliarde de euro, in crestere cu 246 de milioane de euro fata de luna precedenta, informeaza un comunicat al BNR.

Cresterea rezervelor valutare a fost determinata de intrari de 490,8 milioane de euro, provenite din administrarea rezervei valutare, modificarea rezervelor minime obligatorii in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului si altele.

Iesirile au reprezentat 244,8 milioane de euro si au fost cauzate de plata unor rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, comsioane bancare si altele.

Rezerva de aur a fost in august de 104,7 tone, insa in conditiile evolutiei preturilor internationale, valoarea acesteia s-a redus la 1,639 de miliarde de euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale BNR, incluzand valuta si aurul, sa se situeze la peste 20,16 miliarde de euro. Platile scadente, pana la finalul anului 2006, in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 271 de milioane de euro.



Citeste si