23 Mai 2014

Pietele au salutat vizita lui Joe Biden: cursul BNR marcheaz o scadere puternica si face un nou minim



Banca Nationala a anuntat joi un curs in scadere cu peste 2 bani fata de referinta de miercuri, devenind astfel cea mai redusa rata de schimb din ultimele 9 luni si jumatate. Cursul de schimb a coborat cu 2,08 bani, sau 0,47%, la cotatia de 4,4170 lei//euro, cel mai redus nivel incepand cu 6 august 2013.

Pentru dolarul american, BNR a anuntat joi un curs de 3,2280 lei/dolar, in coborare cu un ban, sau 0,13%. Cursul pentru francul elvetian a coborat totodata cu 1,58 bani, la 3,6160 lei/franc. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.
Cu putin timp inaintea orei 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat pe piata interbancara la 4,4155 - 4,4165 lei, in scadere cu mai mult de un ban fata de nivelurile de la finalul sesiunii de miercuri, apropiate de 4,4280 lei/euro, relateaza Mediafax.

Aprecierea ar putea fi motivata, potrivit dealerilor, de iesirile de capital din Rusia, bani atrasi si de Romania, dar si de sentimentul extern pozitiv ca urmare a datelor favorabile privind recolta agricola la nivelul UE, publicate miercuri. Volumele din prima parte a zilei au fost peste nivelurile din sedintele anterioare, fiind efectuate 60 de transferuri, potrivit dealerilor.

Minimul primei jumatati a sesiunii interbancare a fost de 4,4130 lei/euro, iar cel mai ridicat nviel la care au fost realizate tranzactii a fost de 4,4288 lei/euro. In regiune, forintul si zlotul sunt in stagnare fata de euro. Leul a inceput ziua in urcare usoara fata de euro, continuand astfel trendul din a doua parte a sedintei interbancare de miercuri, pe fondul sentimentului extern pozitiv, in urma datelor economice usor peste asteptari din China si evolutiei bune a burselor din SUA si Asia peste noapte.

Ratele medii ale dobanzilor practicate joi dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au continuat sa scada si au ajuns la 0,18% - 0,68% pe an, sub nivelurile de marti, de 0,19% - 0,69% pe an. Dobanzile continua sa fie sub de rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an. Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au urcat joi dimineata la 1,72% - 2,22% pe an, in urcare de la 1,48% - 1,98% pe an in ziua anterioara.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a coborat la 2,76% pe an, fata de 2,77% pe an in dimineata zilei de miercuri.



Citeste si